Info voor scheidsrechters

Organisatie Scheidsrechters Thuiswedstrijden
Alle thuiswedstrijden in de breedtesport worden voorzien van een scheidsrechter van onze eigen club. Aan het begin van het seizoen krijgt iedere aanvoerder of contactpersoon van de seniorenteams en B-jeugd een aantal wedstrijden toegewezen. De aanvoerder of contactpersoon verdeelt deze wedstrijden binnen het team. Door deze verdeling hoeft men hooguit 1 à 2 keer per jaar een wedstrijd te fluiten. Belangrijk hier om te weten is dat de verantwoordelijkheid bij het aangewezen team ligt.

Laat het weten!
Een oproep aan alle coaches. Geef de scheidsrechters coördinator door wanneer er een scheidsrechter niet is komen opdagen! Het is natuurlijk erg vervelend als twee teams klaar staan voor een wedstrijd en er is geen scheidsrechter. Zo kan de scheidsrechter coördinator degene die niet is komen opdagen benaderen, vragen wat de reden was van de afwezigheid en aan diegene een nieuwe wedstrijd toewijzen.

Wanneer ook al weer?
Ben je als scheidsrechter vergeten voor welke wedstrijd je ook al weer ingepland stond? Bekijk snel het wedstrijdprogramma, daar worden ook de scheidsrechters in vermeld. Ook in je persoonlijke DWF in SL staat wanneer je mag fluiten. Daarnaast krijgt de scheidsrechter aan het begin van de week nog een mail ter herinnering.

Hoe werkt het fluitje?

Degene uit de A/B-jeugd worden aan het begin van het seizoen uitgenodigd voor een spelregelcursus, Korfbal Masterz. Met de cursus kan zelfstandig aan de slag. Je komt telkens een level verder. Mocht er behoefte zijn aan een teamles (bv na een training) kan deze in overleg door ervaren eigen OVVO-scheidsrechters worden gegeven.  Deze cursus wordt afgesloten met een KNKV-theorie-examen. Degene die het echt leuk vinden om te gaan fluiten worden uitgenodigd om ook het praktijkgedeelte van de scheidsrechtersopleiding te volgen. Ook hier zullen de kandidaten worden begeleid door ervaren eigen OVVO-scheidsrechters.

Spelbepalingen
Hoe lang duurt een (jeugd)wedstrijd? Wisselen van vak na 10 minuten of 2 doelpunten? Mag een dame als heer spelen en andersom? Hoeveel strafworpen nemen E-tjes en F-jes na de wedstrijd? De antwoorden op deze vragen en meer vind je in de Spelbepalingen. Dit is een handig A4-tje wat elk jaar door het KNKV wordt uitgebracht. Hierin vind je alles over afmetingen, aantallen, leeftijden en speeltijden.
 
De Spelbepalingen hangen in het vitrinekastje in het halletje voor de kantine en sporthal. Het is dubbelzijdig: aan de ene kant de zaalbepalingen en aan de andere kant de veldbepalingen. Dit is dus een ‘spiekbriefje’ voor scheidsrechters maar ook voor spelers en nieuwsgierige ouders.  Spelbepalingen zijn hier ook te vinden.


Geef uitleg bij de jongste of net beginnende jeugd?

  • Probeer naast het fluiten ook de kinderen zoveel mogelijk uit te leggen waarom je bijvoorbeeld een doelpunt afkeurt. Met name onze jongste talenten (E- en F-jeugd) spelen nog niet zo lang officiële competitiewedstrijden en moeten nog veel leren. Dit is ook een taak van een goede scheidsrechter.
  • Spelregels 4 Korfball F jeugd
  • Het afschaffen van verdedigd schieten
  • Een speler mag na zijn eigen schot niet direct na het afvangen weer schieten. De speler moet in die situatie de bal eerst overspelen naar een medespeler. Als speler A schiet en mist, en speler B vangt af, mag diegene wel meteen schieten.
  • Jongens mogen meisjes hinderen en vice versa
  • Minimaal 1 meisje per team
  • 10 seconden regel, binnen 10 seconden moet de bal overgespeeld zijn naar een
  • medespeler
  • Wisselen tijdens de wedstrijd, time out of rust en terug wisselen is onbeperkt
  • De huidige spelregels blijven verder van toepassing
  • Spelregels 4 Korfball E jeugd
  • 10 seconden regel, binnen 10 seconden moet de bal overgespeeld zijn naar een medespeler
  • Minimaal 1 meisje per team
  • Wisselen tijdens de wedstrijd, time out of rust en terug wisselen is onbeperkt
  • De huidige spelregels blijven verder van toepassing
  • Zie ook in het document Fluiten en spelregels E en F jeugd

Materiaal om de wedstrijd te begeleiden?
Achter de bar staat een bakje met daarin diverse fluitjes. Na de wedstrijd gefloten te hebben kan je een drankje, aan de bar, afhalen op naam van OVVO.

Onze vaste scheidsrechters:
Gert, Rick, René, Wiebe, Tako, Stijn, Thijs, Jaap, Arnold, Jan Willem, Ingrid en Jeroen willen jullie graag begeleiden tijdens je wedstrijd. Is het niet mogelijk dat jij de wedstrijd fluit, zorg dan zelf voor vervanging binnen (of buiten) je team.

Shirts voor scheidsrechters in opleiding

Aangezien we bij onze thuiswedstrijden regelmatig scheidsrechter in opleiding hebben die fluiten, zijn er een aantal zwarte scheidsrechters shirt bedrukt met op de achterkant Scheidsrechter in opleiding. Dit hebben we gedaan om de scheidsrechter in opleiding in een zo veilig mogelijk klimaat de praktijk onder de knie te laten krijgen. Met deze shirts willen we ook laten zien dat scheidsrechter in opleiding voor scheidsrechter aan het leren is en je ook fouten mag maken.

Mocht er nu reactie van uit het publiek komen dan is de scheidsrechters begeleider er om deze mensen aan te spreken. Ook van de OVVO trainers, coaches, leden en supporters verwachten wij een positieve houding naar de scheidsrechter.

Als je als scheidsrechter in opleiding op een zaterdag staat ingedeeld dan liggen er achter de bar fluitjes en zwarte scheidsrechter in opleiding shirts. Zorg dat je dit shirt na gebruik in de was tas doet, deze staat in de keuken. De shirts worden dan gewassen en weer klaargelegd voor de volgende scheidsrechter i.o..

Als je als aankomend scheidsrechter mag gaan fluiten en de gang van zaken over de shirts vergeten bent ga naar de OVVO site, zoek bij competitie, klik links op het een na onderste tabblad scheidsrechters aan en je kan de procedure nogmaals eens lezen.

Heel veel fluitplezier!

De scheidsrechterscommissie.