Bij wijze van Nieuwjaarsspeech #vandevoorzittert

“En, pappa, vind je het leuk om voorzitter van OVVO te zijn?”, zo vroeg een dochter me deze week. “Nou, ik vind het eigenlijk maar een beetje een rare hobby. Want het doel van de vereniging is volgens de Statuten ‘het doen beoefenen en het bevorderen van de korfbalsport’, maar dat kan nu niet. Dus tja…”


Inderdaad, OVVO draait allereerst en vooral om ‘de korfbalsport’: een spelletje waar twee teams een speelafspraak hebben om te proberen zo vaak mogelijk een bal door een ‘korf’ heen te gooien. Het gaat om de ‘spelende mens’. Dat komt ook zo mooi tot uitdrukking in onze korfbaltaal: ‘Heb je nog gespeeld vandaag?’ of ‘Heb je lekker gespeeld?’ Even niet de druk van school, gezin of werk, maar gewoon lekker een spelletje spelen, puur voor het plezier. Zo fanatiek als je wilt. Of kijken hoe anderen spelen, ook zo fanatiek als je wilt! Maar ja, als dat dus om begrijpelijke redenen niet kan, wat blijft er dan van OVVO over? Is OVVO méér dan ‘het beoefenen van korfbalsport’…?!?


Jazeker! Dat bleek wel weer in de afgelopen maand. Jaap, Pim, Paul en Rob staken spontaan de koppen bij elkaar en organiseerden de ‘OVVO decemberactie’: de verkoop van lekkernijen voor Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. Dat is een succes geworden, zo bleek uit een appje dat ik gisteravond van een van deze vier helden ontving:


Alles weer goed verlopen. Weer veel leden gezien,
dat alleen is al geweldig. Denk ongeveer €1.100
winst, dus geweldige oliebollenactie. Zonder de
leden te zien de laatste maanden een mooi succes.

Wat mij betreft een appje om in te lijsten. Tuurlijk, het resultaat (€1.100) is echt prachtig, maar het gaat mij vooral om dat zinnetje ‘Weer veel leden gezien, dat alleen is al geweldig’. Hij schrijft over ‘leden’, inderdaad, van een vereniging. Want OVVO is méér dan de som der delen, méér dan ‘het beoefenen van de korfbalsport’. OVVO is een vereniging, waar het goed is elkaar te zien en gezien te worden. Leuk hoor, al die livestreams, maar toch, ‘live’ is zoveel beter… En als het ons met z’n allen (#OVVOzijnwemetz’nallen) lukt om ‘een mooi succes’ te boeken ‘zonder de leden te zien de laatste maanden’, dan gaat dat zeker lukken als we elkaar weer wèl mogen zien, toch? Iets met ‘volharding’ en ‘overwinning’ enzo…


Het appje was nog niet af, ik kreeg ook nog een tip:

Tip van een oudgediende. Schrijf ff namens de
voorzitter een stukje op de site komende week. Juist
nu we elkaar niet zien. En dat we ons sterk maken
voor een hopelijk normaal 2021.

Nou had ik dat zelf ook al bedacht en als je dan ook nog zo’n goede tip krijgt, dan doe je dat. Dus beste leden, bij deze, namens de voorzitter: ‘We maken ons sterk voor een hopelijk normaal 2021!’.

Een jaar waarin we niet alleen de korfbalsport weer kunnen beoefenen, maar waar we weer een veréniging kunnen zijn. Waar het goed is om elkaar te zien en gezien te worden, als spelende mens.
Ik wens u ‘een normaal 2021!’

Johan Dorst
Voorzitter der Christelijke Korfbalvereniging ‘Op Volharding Volgt Overwinning’