Column: 49 keer schoolkorfbal, wat een energie

Donderdag en vrijdagavond was de korfbalcommissie al druk bezig, want vandaag wordt op de velden van OVVO de 49e schoolkorfbalcompetitie gespeeld. De wekker staat vroeg, heel vroeg. Om 7.00 uur uit bed, want om 8.00 uur begint het opbouwen voor het schoolkorfbal.

Voor de schoolkorfbalcommissie best spannend, want ze zijn allen jong (Melvin, Robin, Pim, Marnick en Thijs) en nog redelijk onervaren in het organiseren van zo’n grote happening. Gelukkig voor hen was Hedde ook als support vaak aanwezig. Volgens mij zijn er 57 teams, zo’n 350 kinderen vandaag aanwezig. Alle spelletjes worden opgezet, de keuken (Dick) is er klaar voor. De muziek wordt geregeld, Pim legt mij uit hoe alles werkt. Het springkussen en de stormbaan staan klaar. Klaar voor een hele leuke dag. Het nummer van Jayh neuriede ik zachtjes: “Het is een hele mooie dag, oh oh”. 

De ouders en docenten druppelen het veld op. De scheidsrechters melden zich en de spelletjes zijn bemand. Het zonnetje schijnt, kortom we kunnen beginnen met het 49e Douma schoolkorfbaltoernooi. 49 jaar organiseren we dit evenement en elk jaar kan ik u zeggen zie ik een verbetering. Jaren geleden, het was toen heel slecht weer, herinneren Danny L. en ik ons nog dat Arnold voor de radio op het korfbalveld zat (de radio was toen heel modern). Krant naast zich op tafel en hij besloot als wedstrijdleiding om de wedstrijden even te schorsen. Bleek later een hele goede beslissing, want het ging heel hard regenen. De tijden veranderen, dit jaar is de schoolkorfbalcommissie zéér innoverend. Geen radio, papier of pen komt er meer aan te pas. De uitslagen zijn meteen digitaal te vinden op onze website. Ik hoorde een gerucht dat er volgend jaar misschien wel een schoolkorfbalapp komt?!

De wedstrijden verlopen allemaal goed op tijd en gelukkig is het bij de ehbo-mensen niet druk. Het wedstrijdsecretariaat is weer leerzaam voor mij. Je maakt hier van alles mee. Kinderen die na elke wedstrijd komen vragen: “ben ik nu de 1ste van onze poule?”, waarbij rust heel belangrijk is. Ouders die komen mopperen omdat; een doelpunt  is afgekeurd, de tegenstander te groot, lang, breed, snel of lastig is. Maar ook, kinderen en ouders die stralend komen vertellen dat ze hebben gewonnen, het hier leuk en gezellig vinden. Kortom qua gesprekstechnieken hebben we weer van alles kunnen bijspijkeren (toch Martin?).

De clinic voor de hele kleintjes is in de zaal. Onder leiding van oa. Willeke, Danitsja en Kirsten zijn er weer heel veel kinderen en ouders bezig met een bal. In de tussenronde een demonstratie wedstrijd, waarbij de selectie aangevuld met Anouk (of komt zij volgend jaar weer bij OVVO spelen?) ons laat genieten van hele fraaie acties. Wederom bedankt hiervoor, dit is echt de kers op de taart van deze dag. De kinderen en ouders even laten zien wat korfbal nu echt is.

Tussendoor is een ieder heerlijk bezig met de spelletjes, waarbij ik enkele leuke gezinstafereeltjes zie. José samen met dochter Door, Dirk samen met zoon Marnick en de zusjes Otten. Terwijl ik dit aan het opschrijven ben, wil ik eigenlijk iedereen wel even noemen. Maar waar ga ik dan beginnen? Hoe zorg ik ervoor dat ik iedereen dan noem? Zoals de ‘oudere’ scheidsrechters; Taco, Jaap, Jan-Willem, Paul en Mario. Al onze jonge scheidsrechters. Sommige komen vertellen dat zij het fluiten heel leuk vinden.  Waarbij extra respect, want we weten allen dat de schoolkorfbal wedstrijden fluiten best lastig is. Alle mensen die helpen achter de bar en in de keuken. Mensen die even snel bijspringen, als zij zien dat het nodig is. Echt helemaal top. De jaarlijkse sponsering van SBI Douma, u weet wel, van de leuke dames bij het kraampje, en natuurlijk de goede huiswerkbegeleiding die zij geven. De sponsering van Ben Markerink. De fiets die hij schenkt aan OVVO. Ben ik zag het meisje dat heeft gewonnen, de hele middag stralen van oor tot oor. Ik kan echt niet iedereen opnoemen, maar namens OVVO (en mij) hartstikke bedankt!

Terug naar de wedstrijden. Zoals gezegd is de uitslag van de 12 wedstrijdpoules in een recordtijd bekent. De kinderen hebben niet lang hoeven te wachten. De fel begeerde bekers worden onder luidt tromgeroffel uitgereikt door Sam, Monique en Rianne. Er blijven na de prijsuitreiking nog wat kinderen achter. Omgaan met teleurstelling is voor hen óók een van de dingen die ze vandaag leren.

Dan rest het opruimen. Gelukkig helpen er veel mensen. Robin, Lisanne en Bo zorgen dat hun speelhoekje weer helemaal opgeruimd is. De kantine is weer schoon tot in de puntjes Belangrijk, want ’s avonds is er weer een feestje van 2 mensen die elkaar ooit op het OVVO-veld hebben ontmoet. Zij zijn vervolgens getrouwd en Jan en Ineke van Ginkel vieren dat zij 50 jaar bij elkaar zijn.

Deze dag is een dag met een sterretje. Nee, een zonnetje! Ik zie op de agenda dat er 3 juli een extra ledenvergadering is. Ik ben er dan zeker bij en stem voor onze zonnepanelen. Een vereniging die zo bruisend, veelzijdig en energiek is. Ik denk dat als wij straks heel veel energie zullen gaan opwekken. Misschien worden we de hofleverancier van Op Buuren.

Groet Jacqueline