Column: Achteruitkachelen

Zaterdag bij de OVVO-hal kreeg ik een flashback. Ik zie het veld voor me liggen en denk aan onze oude accommodatie aan de Stationsweg. We hadden toen enkel een hele kleine kantine een (soort) gravelveld en een grasveld met veel molshopen. Ik denk nu nog steeds dat een OVVOlid het leuke spel ‘Mollenmania’ moet hebben bedacht. We moesten destijds om de molshopen heen korfballen. Gelukkig weet ik dat bij de OVVO-hal de voorbereiding naar een heel mooi kunstgrasveld (centercourt) in volle gang is, waarbij (oa Jaap Fokker) ervoor zorgt dat dit hele veld is voorzien van mooie sponsorborden. Gelukkig dan maar, dit bruine veld blijft dus niet.

Vandaag heb ik de eer en het genoegen om side-kick te mogen zijn van coach Monique bij de A2. Doel is vandaag om wederom Groen-Geel te verslaan. Er is weer veel publiek aanwezig, opa’s en oma’s en zelfs Olaf Huntjes is even vanuit Denemarken naar de OVVO-hal gekomen voor deze wedstrijd. De spelers zijn allemaal gebrand om te winnen. Ze spelen allen goed en scherp. Vandaag is het grote verschil met andere wedstrijden dat de A2 het zichzelf minder moeilijk maakt. De strafworpen die zij krijgen werden er allen door Aaliyah en Sam ingegooid. Later op de dag besef ik me hoe belangrijk dit kan zijn. En ze spelen fel en gretig. Waarbij ik hierbij meteen wil (laten) vastleggen, dat Robin niet 100% in Amsterdam moet gaan wonen. Hij moet in ieder geval elke zaterdag aanwezig zijn, om ons te laten genieten van zijn fanatieke werklust en plezier dat hij uitstraalt. De voor mij mooiste actie van de dag is een 4 x heen en weer passe tussen Robin en Jip. Beide kunnen wat mij betreft al lang zelf schieten, maar ze gunnen elkaar de nog mooiere kans. Uiteindelijk weet Jip dit samenspel door een zeer mooi doelpunt af te ronden. OVVO A2 heeft met 17-14 gewonnen van Groen Geel A2.

De A1 die tegen de koploper Meeuwen A1 speelt. De Meeuwen staat (volgens mij) ongeslagen boven aan en wij net niet, zeg ik maar diplomatiek. Ik word vermaakt door een hele spannende leuke wedstrijd. Alles zit er in, mooie acties, maar ook grote fouten. De wedstrijd gaat gelijk op. Voor mij kwam er een kentering in de wedstrijd toen David in het veld kwam. Hij geeft het team nieuwe energie, enerzijds natuurlijk logisch hij is nog fit, heeft nog niets gedaan, maar hij komt ook binnen met mooie acties. Ik vind de mooiste zijn doorloopbal die hij, natuurlijk met één hand, glimlachend af weet te ronden. Dit geeft misschien wel iedereen de boost die ze nodig hebben. Nicky rent nóg meer in en weer uit. Sem prikt zijn vingers letterlijk bij zijn tegenstander in zijn neus, kortom de A1 wint verdient tegen koploper de Meeuwen. Eindstand van deze thriller 17-16.

Hierna OVVO 2, ook zij hebben gewonnen met 26-24 tegen Odik 2. Kan deze dag, avond nog stuk vraag ik me af?

Dan het 1ste team, als het goed is de kers op de taart. Voor de wedstrijd zie ik de zenuwachtige pupillen van de week. Sommige kunnen de hele week al niet slapen en moesten zelfs omgekocht worden door Willeke. Na het voorstellen van alle spelers komt dan ook bij zowel de pupillen van de week, als ook bij het 1ste de opluchting. We gaan goed van start. Met name Bas die bijna elke bal er spat zuiver in gooit en met zijn uitschuif armen heel wat ballen er tussen uit steelt. Ik denk dat vanaf vandaag de naam ‘ocotoBassie’ een samenvatting is van zijn kwaliteiten. We komen op 18-14, het publiek met een jonge nieuwe BWA is buiten zinnen. Maar dan, er worden opeens stippen gemist??|| Oeps als dit maar goed gaat, suist er door de Hal. Odik komt terug, 18-16. Ik zie het 1ste achteruitkachelen, Odik gaat zoals ze zeggen, erop en erover. Het publiek roept om ‘reddingsboten’, we voelen ons alsof we op de Titanic zitten en ten onder gaan. Zet wissels in, Lau en Kevin waren bij het 2e team ‘on fire’, zet ze in, klonk het (in ieder geval in mijn hoofd). Helaas OVVO kon de draad niet meer oppakken en verloor deze wedstrijd onnodig met 20-22.

Vandaag lees ik een verhaal over Tom Brady. Tot zijn 21e zag niemand een potentiele topspeler in hem. Tot dat hij de kans en het vertrouwen kreeg. Nu is hij 41 jaar ! Hij wordt gezien als een van de beste spelers die ooit in de National Football League hebben gespeeld.

Ik zeg, om terug te komen op ‘achteruitkachelen’, benut de vonkjes die bij OVVO rondlopen. Misschien zijn het nog niet de  top spelers die je voor ogen hebt, maar door vertrouwen te geven aan spelers kan je heel veel aanwakkeren.

 Groet Jacqueline