Column: De schoonheid van korfbal

Ik lees deze kop in de krant. “De schoonheid van amateurvoetbal” en lees in het artikel oa. “Het is steeds moeilijker om voldoende vrijwilligers te vinden” Ik ervaar de herkenning, ook bij OVVO is het lastig om u ‘uit de comfortzone te halen’. We krijgen om deze reden regelmatig de vraag wie er een bardienst wil draaien, schoonmaken, of zelfs honderdduizend complimentjes wil ontvangen. We kunnen bij OVVO, nog steeds, meer mensen gebruiken. Tegelijkertijd zie ik gelukkig ook een nieuwe lichting korfbal ouders achter de bar staan. Toppie!


Ik begin deze dag met het kijken naar de A1. Zij moeten vandaag tegen de ploeg uit Groningen. In de A1 zitten; Jozua, Sem, Mark, Jip (volgens mijn moeder is hij heel groot geworden) en Mano (wat kan hij hoog springen). De dames Esmée, Nanouk, Kiki, Willemijn en Daphne. Daphne heeft echter vorig seizoen een nare blessure opgelopen en speelt om deze reden wsl het hele seizoen niet mee. Dit is echt balen, voor Daphne, maar ook voor het team. Het goede nieuws is dat Daphne de thuiswedstrijden altijd komt kijken (de andere 1600 km blijft zij thuis #zijheeftgelijk) Wellicht is het wel voor Daphne dat de A1 vandaag zo goed speelt. Lekker fel, als een team. Mooie kansen voor elkaar overheeft. Tikken, elkaar oppeppen als het even niet gaat. En super coaches Devin en Ricardo langs de kant, om hen indien nodig op het goede spoor te zetten. De A1 heeft gewonnen met 18-14.

Toen zag ik Leon Simons bij OVVO. Het lag aan mijn voorbereiding dat ik dit niet helemaal kon plaatsen. Ik dacht: “wordt hij de nieuwe trainer coach van ons 2e team, wat leuk”. De waarheid is anders. OVVO 2 wordt gecoacht door interim coach Remco Ontijt. En OVVO 1 moet spelen tegen ‘het team van Leon’, nl Niewerkerk. Ik ga lekker naar de wedstrijd kijken, waarop de interim coach van OVVO 2 tegen mij zegt: “als OVVO zich maar niet gek laat maken!” Kijk en dan heb je visie en korfbal inzicht, want wat zag ik dat er gebeurde in de wedstrijd. OVVO gaat gehaast spelen, de bal lijkt wel ‘een hete aardappel’, er wordt snel geschoten, de bal gaat er niet altijd in (understatement) en er is dan geen rebound. Nieuwerkerk heeft, mede om deze reden, veel meer balbezit. Nu heeft mijn goeroe Johan Cruijff ooit gezegd: “als jij de bal hebt, heeft de ander hem niet”. Kortom de tip om ‘minder snel te spelen, cq schieten is denk ik een inkoppertje. Tsja en wat zag ik toen, iets wat we van kleins af aan al doen, maar soms wat moeilijk kunnen onderdrukken. Als je klein bent en je Lego huisje stort in elkaar, dan zeg je: “stomme Lego!” Sta je in het korfbalveld en het wil allemaal niet, dan zeggen we “scheidsrechter, grensrechter je ziet het niet goed”.  Alsof we deze man(nen) in 1 uur kunnen veranderen? Als dat zou kunnen, zijn er in ieder geval heel coach- en behandel trajecten overbodig.  

Ik ga me bezig houden met mijn leuke taak van deze dag. Ik mag OVVO 6 gaan coachen. Ouders, opa’s en oma’s staan al op het veld. Sommige supporters van het 1ste wagen de overstap naar het andere veld. Het ziet er op voorhand al goed uit. OVVO 6 is een heel bijzonder team. In het team zitten nl spelers die door de week fulltime werken, werken en leren, volop studeren of wonen (en feesten) in Groningen, Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam. Om deze reden kunnen zij niet trainen. Elke wedstrijd is dus tegelijkertijd een training. Dit zie je dan ook terug in de training/wedstrijd. Bij het praatje voor de wedstrijd hebben we het over de wegtrek bal vanuit de korf. Tijdens de wedstrijd heeft Bo de bal (zij staat aan de zijlijn), zij wenkt Yvette om weg te trekken bij de korf, zoals afgesproken, Bo gooit de bal, maar wat gebeurt er. Zij gooit (vanaf de zijlijn) de bal in de korf, 1-0 voor OVVO. Hierna gaat Robin de doorloopbal oefenen en trainen, oftewel, hij heeft 5 keer een doorloop genomen en zij gaan er (zoals op een echte training) niet allemaal in. Maxime (die na lang blessureleed haar korfbal tenue weer uit de mottenballen heeft gehaald). Wist na enig oefenen, oftewel missen, de korf weer trefzeker te raken. Met 6 doelpunten is dit zeker haar comeback. Tegelijkertijd voelt ook Do weer de roots onder haar voeten en scoort heerlijk met haar super ‘plof-goaltjes’. Laurens laat zien dat een coach ook zelf kan scoren en Pim benut koelbloedig de strafworpen. Ook Youri (man met baard) scoort als vanouds. Tsja, ik hoop dat voor Britt, lisa, Yvette, Maxime, Do, Romee, Bo, Pim, Robin, Laurens, Youri en Thijs, de aantrekkingskracht van de zaterdag blijft bestaan. Dan wordt dit een heel leuk seizoen voor OVVO 6.

Na de wedstrijd zit ik nog op het terras, waar ik nog even kan nagenieten van een heerlijk drankje. Met een paar wijze mannen brainstormen we nog dat we misschien de kantine ‘langer moeten ophouden’.  Misschien een paar vuurkorven kunnen neerzetten, eten regelen en we hierdoor langer kunnen nagenieten van een korfbaldag. Dit houdt wel in dat we nóg meer vrijwilligers nodig hebben. Voor nu ben ik iig heel blij met Jaap, Paul en Yvonne, zij doen nu de laatste barshift. Ik fiets tevreden naar huis en denk; “dit is de schoonheid van korfbal” dit was een heerlijke dag.

Groet Jacqueline