Column: Dominee Gremdaat

Dominee Gremdaat, ik ben geen fan van hem, maar vrijdag zei hij in DWDD  voor mij  enkele treffende dingen. Hij sprak over debat verharding. In de afgelopen 10 jaar is het steeds meer de gewoonte geworden om in de politiek, maar ook in het dagelijks leven,  elkaar uit te schelden. Dominee Gremdaat noemde vervolgens enkele voorbeelden. Hij deed een oproep om deze verharding te stoppen, we moeten voor een debat verzachting gaan zorgen! Meer elkander begrijpen. Je kunt volgens Gremdaat ermee beginnen tijdens het kerstdiner, maar bedacht ik, uiteraard ook op het korfbalveld.

Ik zit dit weekend enigszins  grieperig thuis en ben nog aan het nadenken over vorige week.  Ik had, zoals beschreven, een wisselende korfbaldag meegemaakt, met de wedstrijd van OVVO 1 als laatste wedstrijd van deze dag. Ik denk dat een ieder die mij kent, weet dat ik nooit roepen of schelden naar een scheidsrechter (of anderen) goed zal keuren. Lees mijn eerder columns  over juist mijn lof voor de scheidsrechter. De man die het per definitie bijna nooit goed zal doen. De ene partij vindt hem goed fluiten, de andere juist niet. Maar ook dat hij het  voor zijn hobby doet, net zoals wij de korfbalsport uitoefenen.  

Ik heb gezien dat  mijn column van vorige week bij een aantal mensen in het verkeerde keelgat is geschoten. Dit is en was heel dubbel voor mij, aan de ene kant baalde ik hiervan, vooral omdat er mijn inziens een verkeerd beeld werd geschetst. Aan de andere kant, mijn column wordt opeens door meerdere mensen gelezen en voor mij een les dat dit dus kan gebeuren. Dat als mensen het verkeerd  interpreteren, anderen automatisch alleen maar op die reactie reageren, maar niet de moeite nemen, om het eerst te lezen om te kijken of het klopt.

Oké genoeg hierover, want er is denk ik al veel over gezegd en ook zijn er maatregelen genomen. We gaan verder, uiteraard gaan we verder.  Ik hoor dat er vandaag weer een aantal mooie wedstrijden zijn gespeeld en zie op de site de uitslagen. Voor mij opvallend de 0-0 wedstrijd van OVVO D1 tegen Dalto D1. Dat is lang geleden dat ik zo’n uitslag heb gezien, dat echt niemand heeft gescoord. Wat later komt de coach van OVVO 6 thuis, hij vertelt mij dat Robin 8 doorloopballen heeft gemist. “Hé, maar hij zit toch niet in de D1?”  Ook lees ik dat ons 1ste heeft gewonnen met 20-21 . Ik hoop dat dit een mooie sportieve revanche is geweest.

Ze zeggen ‘vertrouwen komt te voet en gaat te paard’. Ik denk dat dit ook zo gaat met een bepaalde beeldvorming over OVVO. Het zal een klus zijn, om deze (weer) om te buigen.  IK wil afsluiten met de suggestie van Gremdaat. Hij gebruikte het voorbeeld als iemand tegen je zegt: “wat ben je toch een minkukel!”, je dan bijvoorbeeld in plaats van boos te worden, kunt zeggen: “wat een interessante opvatting”.  Wellicht een mooie uitdaging voor ons allen om hiermee te oefenen. Als iemand iets zegt of doet wat je niet zint, niet boos worden, maar vanuit een verwondering reageren.

Ik wens u allen  alvast hele  fijne feestdagen en tot in 2020.

Groet Jacqueline