Column: Goed kunnen verliezen, is veel moeilijker dan goed kunnen winnen

Ik kijk vanochtend op de OVVO-site. Even een kleine voorbereiding voor de wedstrijden die ik ga kijken. OVVO 5 staat (bijna) onderaan, A1 staat bijna bovenaan, maar moet tegen koploper. OVVO 2 staat (echt) onderaan en OVVO 1 staat in het midden, maar moet ook tegen de koploper.

Aan het ontbijt zeg ik tegen Hugo: “Hoe zou jij deze dag nu beginnen. Wat zou jij gaan doen als je weet dat je vandaag een moeilijke wedstrijd moet spelen en de kans heel groot is dat je gaat verliezen? Ga je dan zenuwachtig worden, balen, huilen, mopperen op anderen of afzeggen. Wat zou jij dan gaan doen?”

Opeens gaat de app van OVVO 5, alias De Bende van ellende, heel erg tekeer. Ik zeg: Daar heb je het al, iedereen van OVVO 5 gaat afzeggen. Nee hoor wat zie ik op de app. ‘Hoi allemaal, hoe laat gaan we ook alweer lasergamen in De Fabrique? Waar spreken we af. Goed en we eten allemaal bij OVVO, daarna nog ff feesten!!” Haha, dat is OVVO 5. Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen.

Even later in de OVVO-hal gebeurde waar ik al een beetje bang voor was. OVVO 5 staat heel snel, heel veel achter. Maar, ik weet niet wat zij in de rust hebben gedaan? Na de rust kwamen ze terug. Pim, de super coach, gaat staan en moedigt ze nog harder aan. En ja, het werkt. OVVO 5 komt zelfs gelijk met nog 1 minuut op het scorebord. Ik denk: het zal toch niet…. Maar helaas, SGV2 scoort in de laatste seconde. OVVO 5 verliest met 14-15. Ah, wat balen, ze waren zo dichtbij. Ik vind het echt jammer voor hen.

OVVO 5 daarentegen zegt: Ja, balen he, maar goede nieuws we hebben straks met het hele team een uitje. Dat is misschien wel veel belangrijker. Kijk zij zijn kampioen in: Goed verliezen!!!

Daarna de A1. Zij moeten echt alles winnen om kampioen te worden en laten aan alles zien dat zij dit ook heel graag willen. De wedstrijd begint heel fel en snel. Wat is dit leuk om te zien. De vele opa’s, oma’s, ouders, zusjes, broertjes en vrienden worden vermaakt door een leuke korfbalwedstrijd. Een persoon valt voor mij erg op. Niet zozeer door de vele bewegingen die hij maakt. Ook niet de mooie korfbalacties. Nee, door zijn ‘zijn’. Hij is er en is heel serieus bezig om een goede wedstrijd te fluiten. Overtuigend, maar niet arrogant laat hij weten hoe hij erover denkt. Het is natuurlijk Stijn die een super wedstrijd staat te fluiten. Zijn manier van fluiten draagt ertoe bij dat het een mooie wedstrijd blijft. Beetje duwen en fysiek mag, maar niet over de grens. Dan fluit hij af.

De twee andere personen die voor mij heel erg positief opvallen zijn Ivo en Jairus. Wat maken ze er een leuk en goed team van. Gepassioneerd staan zij te coachen en lopen, indien nodig, even het veld in om nog een specifieke aanwijzing te geven. Dit alle werkt enorm. OVVO A1 verpulverd SKF A2 met 21-10. Toppers!!

OVVO 2 staat voor een mogelijke opgave. Zij moeten tegen de koploper. Als ik coach was geweest, dan had ik Panoramix benaderd. Je weet wel, de druïde uit Astrix en Obelix. Die heerlijke toverdrank kan maken waardoor je onoverwinnelijk wordt. Helaas, ik denk dat Panoramix met zijn gouden snoeimes, druk was. OVVO 2 moest het helemaal zelf doen. Dit deden ze echt goed, ze kwamen heel dichtbij. Job en Danique werden ook nog even ingezet, maar……………… Je voelt het denk ik al aankomen. Net niet genoeg voor een overwinning.

Zo, nu eerst even genieten van mijn heerlijke Pokebowl, gemaakt door Rob vd Wilt. Mijn dag kan nu sowieso niet meer stuk. 

Hij is heerlijk Rob!

O ja, dan komt OVVO 1. Nee, eerst het leukste voor OVVO 1. Al onze lieve kleine schattige pupillen van de week. Zij staan met handtekeningen blad en een zakje snoepjes klaar om samen op te lopen met OVVO 1. Wat blijft dit heerlijk om te zien. Wat hoop ik dat deze kinderen op OVVO blijven. Zodat ik later, eventueel met rollator, langs aan de kant sta, als zij in OVVO 1 korfballen. Dat ik dan kan zeggen: Ik weet nog goed op 11 februari 2023 zag ik hen als pupil-van-de-week oplopen. Nu staan ze zelf in OVVO 1.

OVVO 1 begint heel goed. Ze spelen als collectief, voor elkaar. Ik zie weer vuur in de ogen. OVVO 1 staat zelfs voor tijdens de rust (10-7) Maar we weten allemaal: OVVO heeft ook de kwaliteit om een wedstrijd soms onnodig uit handen te geven. De wedstrijd is snel en, randje, fysiek. Gelukkig staan er twee topscheidsrechters te fluiten. Dit laatste is voor Robin Menkveld overigens even nieuw. “He zijn er twee scheidsrechters?? Er staat er toch altijd eentje met een vlag??!” Gelukkig we leren elke dag.

De wedstrijd wordt steeds spannender en OVVO 1 heeft iets extra’s nodig. En dat extra’s krijgen zij. Het publiek gaat vol achter OVVO 1 staan. Volop juichen. De knarse knarren in de hoek: Rob, Maarten, Michael, Robin, Pim en zelfs Frank Cappon staan te roepen en aan te moedigen. Onze voorzitter zie ik springen waarbij zijn haren wapperen. OVVO 1 staat met 2 doelpunten voor, de tijd tikt weg op de klok. Dan schiet Willemijn de verlossende. Haar wekelijkse vrijdag-schiet-training, wordt verzilverd. We staan met 3 punten los! Er gaat een opluchting door de zaal er wordt geklapt. De nog overgebleven pupillen-van-de-week, beginnen te juichen. OVVO 1 heeft gewonnen. Heerlijk.

Daarna allemaal naar de kantine, waar Pim het nummer: Pokebowl draait, te ere aan Rob. Of draait hij nu iets anders??

OVVO 5 staat met het hele team achter de bar. Zij hebben bardienst en doen dit met veel enthousiasme en plezier.

Ik rij ’s avonds laat met een glimlach weer naar huis.

Het blijft een leuke sport en een heerlijk cluppie.

Groet Jacqueline