Column: Korfbal corona, wat kunnen wij doen

Het voelt voor mij alsof we elkaar al maanden niet hebben gezien, terwijl de laatste wedstrijd dat ik in de OVVO hal was er eentje was om in te lijsten.


OVVO tegen Sporting Delta. We hebben deze wedstrijd gewonnen en daarna heerlijk gefeest. Pim draaide de plaatjes, Jeroen, Barry en Desiree met de bitterballen en Sporting Delta ging mee feesten, alsof je na een verloren korfbal wedstrijd zeker niet hoeft te sikkeneuren en chagrijnen. Sporting Delta feestte heerlijk mee. Wie weet nog hoeveel weken geleden dit heeft plaats gevonden? (Nu niet gaan spieken op de deze site). De wedstrijd was op zaterdag 7 maart. Wat is er sinds deze competitie dag heel veel gebeurd. Misschien herinner jij je ook nog, wat je op deze dag, dat weekend hebt gedaan. Opeens zijn namelijk deze gewone dingen, niet meer zo gewoon…….

Op 7 maart was het ook de laatste dag van de collecte van Jantje Beton. Ik wil hierbij echt een super groot compliment maken naar iedereen die hieraan heeft meegewerkt en gelopen. Margreet die de broodmaaltijd verzorgde, Rob van de Wilt en Ronald Siebes die met veel jeugd langs de deuren zijn gegaan. Petra de Bruin, die zoals altijd gewoon zelf een bus komt ophalen. En dan alle lieve kinderen die samen met hun vader en moeder, oma’s en opa’s geld hebben opgehaald, Ramon ging zelfs voor de AH staan. Top gedaan. Wij hebben als OVVO dit jaar van alle Maarssense verenigingen het meest met de QR code opgehaald. Of dit kwam door Kyra, die het in haar familie app zette, of Rob de Wit die tijdens de bewuste laatste zaterdag iedereen de QR code onder de neus drukte, we hebben het ‘geflikt’. In totaal hebben we 900,- euro opgehaald. De helft is voor Jantje Beton en de andere helft voor OVVO. Ik hoop dat volgend jaar nog meer leden willen mee lopen, of QR code doorsturen, zodat we voor Jantje B. en ons nog meer geld kunnen ophalen.

Maar goed dit heeft dus nog allemaal plaatsgevonden voor 7 maart. Nu is het 29 maart, andere tijden. Het coronavirus heeft ons in haar macht. Heel veel mensen ziek, sommige mensen overlijden, een semi-lock down is afgekondigd en de gevolgen zie we allemaal 24/7 op het nieuws, twitter, facebook en krant. De wereld staat op zijn kop, zekerheden vallen weg. Ging je nog gewoon naar je werk, nu zit je misschien thuis achter je laptop, of is je baan er misschien niet meer. Zo ook voor alle sporten. Zo ging je elke week lekker trainen, speelde je zaterdag je wedstrijd en nu……. Is er helemaal niets.

In de heftige tijd ontstaan er gelukkig ook veel mooie initiatieven. Ik zie om mij heen veel mensen op sociale media die iets voor een ander willen gaan doen. Het handje helpen,  Rode Kruis, Voedselbank. Er zijn ook twee OVVO leden, Willem en Robin Brouwer, zij hebben ‘De andere quiz’ zo ingericht dat mensen door het spelen van deze quiz, je rechtstreeks geld kunnen doneren bij de horeca. Zo zijn er dus heel veel en mooie acties in het land en om ons heen.

Nu is sport aan de ene kan ondergeschikt aan het grote leed wat er momenteel is en speelt in de wereld. Aan de andere kant is juist sport zo belangrijk. Even de gedachten op iets anders en door inspanning dan weer ontspanning. Ik merk dat mensen op een teamsport, zoals korfbal, het nu lastiger hebben. Ik zit namelijk op korfbal omdat ik het een leuke sport vind maar ook omdat ik het gezellig en leuk vind om iedereen te ontmoeten. Ik kan nu namelijk gelukkig nog wel sporten, zoals hardlopen, wielrennen of doe een workout via een app, maar ik mis het sociale, de mensen om mij heen. Ik mis gewoon OVVO.

Nu dacht ik misschien kunnen we binnen OVVO ook wat dingen doen die goed zijn;

Allereerst dacht ik:

  • Misschien kunnen we onze OVVO-hal  (net als KZ) beschikbaar stellen voor ‘iets waar nu grote behoefte aan is’ in Maarssen/ Utrecht.  We hebben per slot een schitterende mooie grote hal, met douches, kleedkamers en kantine. Wie weet kunnen we deze tijdelijk een andere bestemming geven?
  • Ook wil ik graag meedoen en meedenken om iets voor onze bejaardencentra te doen. Zij krijgen nu helemaal geen bezoek. Misschien kunnen we in gespreide groepjes gaan korfballen of gymmen op muziek. Met daarbij meteen wat oefeningen die de bewoners mee kunnen doen. Wie doet er mee? Ik ga in ieder geval graag mee.

Team:

  • Spreek met je team af om elke week elkaar te blijven ontmoeten op bijv houseparty . Het is juist belangrijk dat we elkaar blijven zien en spreken.
  • Spreek met je team af dat je elke week op een vast tijd met elkaar gaat sporten. Dit kunnen bal trucjes zijn, maar ook hardlopen (op afstand) of andere trainingsvormen.
  • Deel met elkaar de leuke filmpjes die al zijn gemaakt, variërend van ‘team korfbal.nl’ https://www.korfbal.nl/nieuws/leon-braunstahl-tips-en-challenges ga deze challenges met je team doen.
  • Kijk gezamenlijk (als team?) nog wat ‘oude’ korfbal wedstrijden. Ga de wedstrijd met elkaar bespreken, en misschien wel ‘wie zou jij willen zijn uit het Nederlandse korfbalteam?” en waarom? Laat aan elkaar de mooiste acties zien.

Tenslotte wil ik alle teams en vrienden groepjes uitdagen om super leuk filmpjes of foto’s te maken die we op facebook (en OVVO-site) kunnen zetten.

Zo blijven we elkaar zien en ontmoeten en kunnen we nog steeds het duimpje (like) aan elkaar geven.

Ik kijk uit naar al jullie reacties, want jullie hebben vast veel leuke en betere ideeën.

Ik laat me graag verrassen.

Groet Jacqueline