Column: Korfbal, een heerlijke hobby!

Dat korfbal heel leuk en gezellig is, dat weten we denk ik al lang. Dat OVVO een super club is, is een understatement. Ik ben dan ook blij verrast dat er zoveel mensen en kinderen voor Jantje Beton zijn gaan lopen. Ik had het verhaal nog maar net op de site gezet, of ik kreeg al berichtjes van Ronald Siebes, Rob vd Wilt en Petra de Bruin. Echt top. Zij hebben samen met een grote groep kinderen gecollecteerd in de Reizende man, Friezen buurt, Hoge brug locatie en Oud Zuilen. De jeugd teams kregen zelfs voordat ze gingen lopen, een maaltijd aangeboden bij Margreet Hoekstra.  Binnenkort horen jullie hoeveel geld er is opgehaald. (PS als je nog een bus thuis hebt staan, lever deze dan uiterlijk maandag bij mij thuis in!)

Dan lees ik dat het kamp binnen 300 seconden vol zit. Wat gaaf en ik hoop echt dat uiteindelijk iedereen die mee wil gaan, ook mee kan gaan. Uit betrouwbare bron weet ik dat er in ieder geval al groot overleg is met de locatie. Misschien kunnen hier meer stapelbedden worden geplaatst?!

Ik ga eerst, vanwege familiaire belangen, kijken bij S6. S6 is volgens mij het enige senioren team dat nog in de race is voor een kampioenschap. Zij moeten vandaag tegen SDO. Een taaie tegenstander zo blijkt en echt uitlopen of loskomen doet het 6e vandaag dan ook niet. Dit team is ook een beetje alles of niets. De ene wedstrijd scoort iemand met gemak 4,5 of 6 doelpunten. De andere week 0. Hierdoor wordt het vandaag zelfs heel spannend, voor scheidsrechter Wiebe ‘alle zeilen bij’. Het wordt zelfs zo spannend dat het geheime wapen wordt ingezet. Iemand met een shirtje maat M (#jaloers) en een beetje inhammen ‘aan de bovenkant’, krakende botten gaat meedoen. En ja, het werkt. Ze gaan vertragen, waardoor langzaam de tijd wegtikt en het 6e uiteindelijk wint met 10-9. Wat alleen jammer is, dat onze sport fotograaf Marco Spelten net te laat is, om dit vast te leggen. Ik kan gerust gaan beginnen aan mijn bardienst met het keuken duo Barry en Dick. In de kantine hoor ik vervolgens dat de D3 hun eerste wedstrijd heeft gewonnen met 6-5. Kijk dan moet deze zaterdag, denk ik zo, helemaal gaan goed komen.

Voor de wedstrijd van het 1ste worden Jan en Anton Brouwer gehuldigd. Beide zijn zij 75 jaar lid van OVVO. Anton vertelt later dat hij tijdens de oorlogsjaren is begonnen te korfballen bij OVVO. Dat hij nog naar het OVVO-veld ging op een fiets met houten banden. En als zij soms een uitwedstrijd hadden in Harmelen, “Dan gingen we met het paard en wagen van Niekerk”, zo vertelde Anton glunderend. “Korfbal was ook toen al een leuke hobby en sport”, aldus de 93 jarige overgroot opa.

De wedstrijd van het 1ste begint. Trots lopen de pupillen van de week mee op, wilt zwaaiend naar hun ouders en opa’s en oma’s. Het fluitsignaal in nog maar net geweest, of Nicky scoort een schitterende bal achter de korf. Vervolgens zie ik iemand super rebounden onder de korf en heerlijk ballen ‘uitdelen’. Ik bedoel dit keer niet Henk, maar Jesse. Ik zit naast wat Victum publiek (die mogelijk volgend jaar ook naar OVVO komen), zij zeiden letterlijk: “Deze dame weet wat ze kan en niet kan en maakt hier goed gebruik van” even later scoort Jesse ook een mooie goal. Voor mij is de goal van de week, de bal van Door, die een soort verre strafworp maakt alsof het niets is, zoiets als “sorry dat doe ik anders nooit”.  OVVO is goed en fanatiek aan het spelen en er zijn zeer leuke acties. Mooie passe van Jesse op Henk, die hem onder de korf scoort. Michelle die, als zij een bal aan de achterkant op haar rug of hand voelt, in een splitsecond kan omdraaien en de bal pakken. Bas die weer ouderwets op schot is en zijn doelpunten mee pakt. Marnick die weer heerlijk staat te rebounden en daarna scoort.

En dan gebeurt er is aparts. De scheidrechter loopt opeens naar de jurytafel. Iedereen kijkt relaxed, want we hebben hier een stel toppers zitten. Cindy, Dani en Robert de voorzitter. Voor mij als publiek is het onduidelijk wat er gebeurt, waarop Jaap zegt: “ik bel Robert wel even”. En echt waar, ik zie dat Robert de telefoon ook echt opneemt😊 Hoe leuk wil je het hebben. Na deze onderbreking schiet Remco uit weer een andere hoek en positie een mooi doelpunt. Volgens Kempie komt dit, omdat hij bij Door beter tot zijn rust komt. Uiteindelijk wordt de buzzerbeater vandaag gescoord door Michelle. Zo heeft OVVO terecht met 22-19 van Sporting Delta gewonnen.

Na de wedstrijd is er gelukkig onze Pim en Jeroen en Desirée (en straks ook weer Jelmar) die zorgen dat het een leuk feestje wordt. Zij krijgen het voor elkaar dat zelfs Sporting Delta loopt te lachen en feesten, terwijl zij hebben verloren. We nemen een “Atje voor de sfeer”. Ik praat nog wat na met een van onze sterspelers die volgend jaar (mogelijk) gaat stoppen. Ik vind dit namelijk heel erg jammer. Diegene vertelt dat het lastig is en wordt om nog langer in het 1ste te spelen, omdat je altijd de verplichting hebt om er elke zaterdag te zijn. Tsja, moet je er altijd zijn bij korfbal? Ik vraag het me af. Op mijn werk heb ik toch ook vakantie dagen en in onderling overleg op te nemen ADV dagen. Kunnen we dit ook niet bij korfbal introduceren? #Remco, Michelle, Henk blijf gewoon.

Groet Jacqueline