Column: Korfbalschaamte

Zoals u weet kun je tegenwoordig bijna geen krant openslaan, tijdschrift lezen of programma op tv aanzetten of we horen iets over het woord ‘schaamte’. En om het nog exacter te benoemen, schaamte m.b.t. de klimaatcrisis. Ik lees dan dingen als; vleesschaamte, vliegschaamte, aircoschaamte, bezorgschaamte, cappuccinoschaamte, cruiseschaamte, meer dan twee kinderen schaamte.

Ik wil vanaf vandaag hier ook korfbalschaamte aan toevoegen. Zoals u weet ben ik (ook) korfbalouder en heb dit jaar het genoegen dat mijn dochter in de A1 zit. “Ja, maar waarom dan korfbalschaaamte?”, vraagt u zich misschien af. Nu dat zal ik uitleggen. Onze A1 moet dit seizoen korfballen in Groningen, Nijeveen, Harkema (nog nooit van gehoord), Putten, Harderwijk, Oost Arnhem en Wageningen. In totaal moet de A1 ruim 1600 km rijden! Ik vind het te bizar, waar is de korfbalbond mee bezig? Toen ik dit tegen mijn ouders vertelde zei mijn vader: “Dan moet je in ieder geval elke week met de auto”. En dit klopt, in mijn jeugd speelden we tegen Fiducia (Vleuten), Thor (Harmelen) SDO en ESDO (Kockengen en Kamerik). We gingen op de fiets zelfs naar Thor. Onderweg langs de appelboomgaard gingen we appels jatten. Een heerlijke tijd. En, geen CO2 uitstoot! Maar nu, we moeten steeds verder.

Vandaag staat Nijeveen op het programma. Een ieder benut de reistijd verschillend. De één zet heerlijk de spotify-playlist aan en gaat los in de auto. Mark heeft zijn laptop meegenomen en maakt samen met Mano zijn Biologie-onderzoeksverslag#goedbezig. Voor de wedstrijd heeft coach Ricardo een super speech gehouden, iets over mindset en ‘selffulfilling prophecy’. Dit is en was te zien. OVVO gooit alle schroom van zich af, ze gaan vol in elk duel, ze staan voor en gaan met winst de rust in. Alle ouders langs de kant, Marco, Petra en ondergetekende, kijken elkaar aan en zeggen: “Misschien gaan ze wel winnen?” Na de rust komt DOS met een duidelijk doel het veld in. ( Misschien hebben zij de speech van Ricardo wel gebruikt?)  Opeens is de stand van 7-9, naar 11-11 en gaat DOS door 14-11. En dan, er knikt iets bij OVVO. De veerkracht die bijvoorbeeld het Nederlands voetbalelftal wel laat zien, ontbreekt nog bij onze A1. Ik zie koppies hangen, meer gemopper, gehaast en slordig spel, de positieve flow is weg. OVVO verliest, een beetje onnodig. met 16-12, maar heeft wel een hele leuke wedstrijd laten zien, waarvoor dank.

Rest mij nog hierbij een verzoek aan de korfbalbond te doen om, al is het voor het milieu, de wedstrijden wat minder ver te plannen. Dit ivm de korfbalschaamte. En verder een verzoek aan Tessa en Dominique om alvast een leuke slaap accommodatie voor ons te zoeken. Over een paar weken moeten we in Groningen korfballen. Dan maar van de nood een deugd maken, oftewel eerst korfbal bij NIC en daarna ’s avonds lekker stappen en slapen. Mijn vader zegt hierbij: “En bij verlies op de fiets terug!”

Groet Jacqueline