Column: Ssssst niet doorvertellen,

Ik weet niet of u het ook heeft gemerkt, maar ik denk dat mensen deze column af en toe lezen. Het kan namelijk toch geen toeval zijn, dat ik enige tijd geleden schrijf “de ijzersterke Kevin IJzerman, scoort maar liefst 11 doelpunten”. En vervolgens lees ik dat Kevin naar De Meeuwen gaat. Dit kan volgens mij geen toeval zijn. Vooral, omdat ik weet dat bij De Meeuwen Edwin de Kruijf (oud OVVO speler) deze stukjes ook leest. Hij zit vast achter deze overschrijving.


Eerder heb ik ook eens geschreven dat Rik van de Schaft heerlijk kan koken op het kamp. Ik heb hem hierbij een suggestie gedaan, dat hij hier iets mee zou kunnen gaan doen. Prompt start hij een eigen ‘kookbedrijf’, maar en daarom vertel ik dit, gaat hij niet mee koken op kamp.

Mede om deze reden wil ik graag met u afspreken, laten we wat we hier lezen niet doorvertellen. Ik ben zaterdag namelijk naar de D1 gaan kijken. Niet alleen omdat zij een heel leuk trainers duo, Suzanne en Ricardo, hebben. Maar ook omdat één van onze jonge scheidsrechter hier aan het fluiten is. Ik heb het dan niet over Jaap, Gert en Wiebe, zij zijn namelijk iets minder jong, ook niet over Stijn. Jong en super goed,  zo goed dat hij zeer regelmatig hoofdklasse wedstrijden fluit. Ook niet Jippe, zeer jong en super talent. Jippe laat zien dat hij echt PLEZIER heeft in het fluiten. Nee, ik heb het over Thijs.

(Hierbij wil ik overigens meteen even van de gelegenheid gebruik maken om onze scheidsrechter commissie, Ingrid, Arnold, Gert, Jaap, Wiebe, Jeroen en Jan-Willem, een heel groot compliment te geven voor de ondersteuning en support die zij bieden aan onze scheidsrechters. Los van alle wedstrijden die zij voor ons fluiten.)

Voor de wedstrijd van de D1 speelt de A1. Zij spelen gelijk, 19-19 en de scheidsrechter van de A1 loopt naar de kantine. Ik sta ook nog in de kantine en ga even met deze scheidsrechter praten.  Mijn opening is denk ik heel klassiek: “Zo, dat zit er weer op. Respect dat u hier helemaal naartoe komt rijden, want voor de financiën hoef je dit niet te doen, toch?”. De scheidsrechter vertelt mij dat zij van de korfbalbond een reis onkostenvergoeding krijgt én 6,- per gefloten wedstijd!!@@##!!$$$ “Wat?!” U zegt mij dat elke scheidsrechter ‘van buiten een vereniging’, dus ook bij de senioren, 6,- euro onkosten vergoeding krijgt. “Ja”, zegt deze scheidsrechter, “Uiteraard fluit ik, omdat ik het leuk vind, en het is goed voor mijn ontwikkeling”. (Johan schrijft nu waarschijnlijk #respect).

Toen ik hier langer over na ging denken dacht ik “Ontwikkeling, tsja dat is zo. Als scheidsrechter moet je beslissingen nemen. Steeds weer. Ook als je een keer ergens niet voor fluit en laat doorspelen, neem je een beslissing. En je leert beargumenteren waarom jij iets vindt. Jij vindt iets wel of niet verdedigd om deze reden.” Eigenlijk zou elk (jeugd)speler dit moeten gaan doen. Misschien een idee om hier op de trainingen weer mee te beginnen. Bij elk partijtje op de training, de spelers om de beurt zelf laten fluiten. Wie weet vinden mensen het op de training zo leuk, dat ze dit ook op zaterdag voor ‘het echie’ willen doen.

De D1 moet tegen Fortissimo D1. “In deze poule kan van alles gebeuren”, vertelt Suzanne mij voor de wedstrijd. “Eigenlijk kan iedereen van iedereen winnen”. Fortissimo staat op de 6e plaats en OVVO op de 2e, dus ik ben benieuwd.  Voor OVVO D1 is vandaag denk ik het prijzen circus begonnen, ze kunnen heel veel schieten, alleen de vele kansen worden niet benut. Uiteindelijk staat het met nog 10 minuten te spelen, 7-6 voor OVVO, maar het is wat mij betreft zeker nog niet gespeeld. Hoewel, Thijs-Jan en Fleur doen al een vreugde dansje langs de kant. OVVO scoort, maar de scheidsrechter vindt het snijden (ik overigens ook hoor), dus wederom geen doelpunt. Het wordt 7-7, wat maken ze het zichzelf moeilijk vandaag. Gelukkig OVVO scoort 8-7. Ik denk, “dat gaan ze het rustig uitspelen met nog 3 minuten op de klok”. Daar denkt dit team heel anders over. Ze gaan nog schieten, zonder afvang, nog meer schieten, kortom de bal gaat nog een aantal keer naar de Fortissimo aanval. “Wat gaan die minuten dan langzaam”. Uiteindelijk fluit de scheidsrechter voor ‘einde wedstrijd’ en kan de D1 met opgeheven hoofd het veld verlaten.

Hierna gaat Yvette fluiten. Zij neemt de wedstrijd OVVO D3 tegen Animo D1 onder haar hoede. Ik heb de wedstrijd niet tot het einde gekeken, maar ik zie in ieder geval dat Yvette in het veld ‘haar mannetje staat’.

Terugkomend op de titel. Dit positieve nieuws over onze scheidsrechters, niet door vertellen. Straks lees ik volgende week dat er een aantal OVVO-scheidsrechters zijn ‘weggekocht’ naar andere verenigingen. Dat willen we zeker niet hebben.😊

Groet Jacqueline