De Vrienden van OVVO en de Belastingdienst: een gouden combinatie!

Enige tijd geleden heb ik een stukje op de site geplaatst over ‘De club van 100’. Die club was er óóit: vele leden die een financieel steentje bijdroegen om zodoende leuke projecten binnen OVVO te kunnen bekostigen. Met ‘ooit’ bedoel ik eigenlijk ‘té lang geleden’!

Om mij heen zie ik diverse verenigingen die wél zo’n clubje hebben, maar OVVO dus niét! Dat kan natuurlijk niet! Vandaar de ‘officiële’ aankondiging dat vanaf 1 juni a.s. het mooie clubje ‘De Vrienden van OVVO (ja dat is de naam, zeer origineel ook) is opgericht! Dit alles natuurlijk mede gedragen door het bestuur!

“Maar wat heeft de Belastingdienst hier nu mee te maken” zeg je dan? Dat zal ik vertellen:

Stel, en het is al geen vraag meer: ook jij wordt één van De Vrienden van OVVO en je doneert € 100,– (ik noem maar een bedrag 😉) voor een héél jaar. Dan zijn wij met zijn allen natuurlijk heel blij, omdat € 100,–  een prachtig mooi bedrag is. Maar je maakt De Vrienden van OVVO nog véél blijer als ik je vertel dat je dan met een gerust hart óók zomaar € 150,– kunt doneren: onze vrienden van de Belastingdienst geven jou dan (zolang deze fiscale regels niet veranderen) die extra € 50,– grotendeels weer terug (bij je jaarlijkse belastingaangifte en belastingtarief van 37,07%, voor AOW-gerechtigden kan dit percentage lager zijn). Hoe dat komt? Als we afspreken dat je deze donatie van € 150,– élk jaar doet (en minimaal 5 jaar) dan ziet de Belastingdienst dit als een ‘periodieke gift’. En dan is deze gift in zijn geheel fiscaal aftrekbaar! Lief hè?

Dus je doneert € 150,– en het kost je in het écht maar € 100,–, is toch supermooi?!

Het startbedrag is overigens gesteld op € 50,– per jaar (ook als het niet om 5 jaar gaat).

De Vrienden van OVVO gaan minimaal 1x per jaar ‘vergaderen’ en dan één of meerdere bestedingsdoelen voorstellen en kiezen. Bijvoorbeeld nieuwe barkrukken, iets voor het jeugdkamp, verlichting in onze mooie overdekte aanbouw, iets wat met korfbal te maken heeft enz. Dat vergaderen is natuurlijk ‘ergens’ met een gratis hapje en drankje. Verder zal je naam worden vermeld op een prachtig nieuw te maken bord wat in onze kantine komt te hangen, en óók komt je naam in een digitale versie op onze website.

Voor elke € 25,– krijg je één stemrecht, dus (voor de snelle rekenaars onder ons) krijg je in mijn voorbeeld maar liefst zés stemrechten! Ik weet zeker dat wij, als De Vrienden van OVVO, straks absoluut het verschil zullen maken.

Binnenkort kom ik bij je ‘langs’, persoonlijk: ik hoop dat je meedoet! Je krijgt van mij een incasso-machtiging, vult een vriendenbedrag en je rekeningnummer in, zet je krabbel er onder en voilà: JE BENT EEN VRIEND EN JE HEBT ER IN ÉÉN KEER HEEL VEEL VRIENDEN EN VRIENDINNEN BIJ!!

O ja, wel handig nog: al onze donaties worden natuurlijk geheel apart gestald in de financiële boeken van OVVO en blijven buiten het bereik van wie dan ook, want alleen De Vrienden van OVVO gaan hierover!

Jaap van Bruggen (penningmeester)