Nieuw korfbal-ontwerp

Het is u natuurlijk ook niet ontgaan. Deze week het ‘breaking news’ van Jiankui He, nee dit is niet het nieuwe Chinese afhaalmenu bij de Driesprong. Dit is een arts die een genetisch gemanipuleerde baby heeft gemaakt. Yes, ik dacht meteen, “ik werk met jongeren met probleemgedrag’, misschien kunnen ze dit gen ook weghalen? Ik werk met gescheiden ouders die ruzie met elkaar hebben, misschien kunnen we dat gen ook weghalen? Nu weet ik bij dit laatste niet of ik de hele gescheiden ouder, of het ruzie-gen wil weghalen? Maar ik zie zeker ook mogelijkheden binnen het korfbal.

Hoe zou het zijn als we een baby kunnen bestellen met bijvoorbeeld bepaalde korfbalkwaliteiten. Dat we een kruideniers winkeltje hebben met verschillende gen buisjes, vechtlust, inzet,  techniek, sprongkracht, scoren, en slimmigheid.  Het volgende probleem popt dan uiteraard op. Wie mag als eerste kopen in dit winkeltje? En is het echt nodig om dit allemaal in één speler te zien? Of, moet je er gewoon voor zorgen dat dit alles in het team zit? En ben ik dan niet een heel belangrijk gen vergeten, namelijk SAMENSPELEN, iets voor elkaar overhebben. Als deze gen eigenschappen namelijk in je team zitten, kun je in ieder geval een heel eind komen.

Ik was vandaag bij een hele leuke, enerverende korfbalwedstrijd van OVVOdeKroon A2 tegen Fiducia A1. Ik zag hier alle gen-eigenschappen bij elkaar, maar ook aangevuld door het gen slordigheid en het gen gemakzucht. Gelukkig waren deze laatste twee recessief, zodat het voor het publiek een hele leuke en zeer vermakelijke wedstrijd werd, waarbij  het vooral voor elkaar willen werken én plezier maken zeer dominant aanwezig is. Mede hierdoor heeft de A2 zeer verdient gewonnen. Overigens vergeet ik bijna te vermelden dat het coach gen hier natuurlijk ook een zeer positieve bijdrage heeft geleverd. Monique, (Chantal) en Ronald, weer bedankt en bovendien het publiek gen.

Als ik dit zo terug lees, denk ik dat het nog wel even een aantal jaar zal gaan duren voordat Jiankui He een korfbal-ontwerp heeft gemaakt. Gelukkig maar.

Groet Jacqueline