Op Volharding Volgt Overwinning in Vlissingen!

Door: Robin Brouwer

Eindelijk, de zaalcompetitie begint!

OVVO 1 speelde vorig jaar zichzelf veilig op welgeteld 1 afgekeurde goal van Wit-Blauw dus dan past vooral nederigheid bij de start. Spelers en trainers kijken natuurlijk graag naar boven maar uw verslaggever wil graag eerst het degradatiespook verjagen om de spanning van vorig jaar te voorkomen. In het verre Vlissingen was Fortis de eerste tegenstander om de ambities tegen waar te maken.

Opstelling OVVO
Aanval: Nikki, Damaris, Mano en Bob
Verdediging: Willemijn, Samantha, Pieter en Jelle.
Coaches Erwin & Auke

De zaal was alles wat je ervan kon verwachten want je waande je in het verleden. De mobiele baskets waren net opzij gereden, de tribunes hadden wat weg van strafbankjes bij het ijshockey, er hingen 2 hele grote ventilatoren aan de muur (waarvan er 1 stuk was) en op de houten vloer waren zoveel lijnen geplakt dat echt elke sport hier gespeeld kon worden. Zo’n zaal waar je in je hoofd Marco Spelten al hoort klagen over de lichtinval. Schitterend. OVVO werd geïntroduceerd als de club uit het verre Utrecht en alle internetfeitjes van onze mooie club werden opgesomd.

Bij het oplopen zag je al dat wij 4 lange mannen opstelden maar Fortis deed er zeker niet voor onder qua lengte. En hun kleinste dame was een kop groter dan 3 van onze dames dus op lengte gingen we het niet winnen vandaag. Maar gelukkig worden wedstrijden niet op lengte gewonnen en hoeven we dus Danny van de Linden niet te overtuigen voor een comeback.

Bij de start stelde OVVO eigenlijk Fortis direct voor een probleem door tactische keuzes in de verdediging waar Fortis moeite mee had. Het had wat rommelige minuten tot gevolg maar OVVO brak de wedstrijd open in de 3e minuut door een afstandsschot van Mano: 0-1. En de aanval erna? Weer een 1-1 actie van Mano en weer een goal: 0-2! Na de vakwissel kreeg Samantha direct een stip na een goede doorbraak actie de ze zelf verzilverde voor 0-3.

Ging het zo makkelijk vandaag? Ja nu wel, maar lang duurde het niet.

Fortis had de tijd genomen om zich in te stellen op het verdedigende plan van OVVO en kwam beter in de wedstrijd. En OVVO gaf veel vrije ballen weg wat geen goed idee was tegen dit Fortis. Fortis begon met een wereldgoal van de aanvoerder (uitstekende speler) met 1 hand van een meter of 10 en ging daarna verder met een vrije bal en 2 goals van afstand waar OVVO in de tussentijd alleen een schot van Bob Gerritsen op het bord wist te zetten. Zo stond het na 10 minuten 4-4. Prima potje om naar te kijken! Veel strijd, veel mooie acties en consequente scheidsrechters.

Het bleef daarna een kat en muis spel waarin OVVO continu de bovenliggende partij was maar er maar niet in slaagde om echt uit te lopen naar 4 goals. Via Damaris en de 3e goal van Mano was er een gaatje naar 4-6 maar Fortis bleef terug komen en de vrije ballen tegen vormden hierin wel een probleem.

We liepen samen op naar 7-7 waarna Pieter in de 15e minuut de 7-8 binnen schoot van verre afstand en OVVO meer grip leek te krijgen op Fortis. De verdediging met Nikki, Damaris, Bob en Mano slaagde erin om Fortis echt in de problemen te brengen wat resulteerde in ballen over de lijn en meerdere keren in het afgaan van de schotklok. Pieter profiteerde hier weer van door in de dying seconds van de schotklok op fenomenale wijze de 7-9 binnen te schieten. En nu door! Forza OVVO!

OVVO had het momentum want het andere vak kreeg Fortis ook 2x door de klok en dan moet je profiteren. Damaris maakte 7-10 en we waren klaar voor de 4 verschil. Nikki ook. Het schot van Nikki stuiterde op de korf…..stuiterde nog een keer op de korf….en viel er niet in…hoeveel pech kan je hebben. Nikki brengt met haar passing altijd veel korfbal in het vak en dan gaan de goals ook komen want dat is een kwestie van tijd. Spoiler: ze kwamen later!

Dit pechmoment gaf Fortis wel de kans om 8-10 te maken en dat was toch jammer. Maar daarna kwam Jelle los. Waar Pieter de vorige aanvallen de goals maakte was het nu aan Jelle. Maar niet vanuit de rebound he? Nee, echt vanuit de spits. Je ziet dat er geïnvesteerd is in en door Jelle en dat dit er steeds meer uit gaat komen. Zijn tegenstander kon hem niet bijbenen en met 2 rake afstandsschoten tilde Jelle eigenhandig de stand naar 8-12 en hadden we het gaatje te pakken.

Het rare in deze wedstrijd was dat Fortis eigenlijk elke keer een tandje bij kon zetten na een matige periode. Ook nu. Het korfbal werd niet eens heel veel beter maar er werd dan gewoon met scherp geschoten. Ook nu weer. Onnodige overtredingen van OVVO zorgden voor vrij ballen en stippen en de aanvoerder van Fortis wist een 2e wereldgoal met 1 hand te maken waardoor het opeens 12-13 stond. Damaris bepaalde de ruststand op 12-14 en dat was een stand waarbij het OVVO publiek (me, myself & I) toch een gevoel bij had dat het wel iets ruimer had kunnen zijn.

Fortis schoot ook gewoon erg goed en de gedachte was dit in de 2e helft minder zou moeten worden, maar dat bleek eigenlijk niet het geval. OVVO knalde wel goed de bloedhete kleedkamer uit en liep door goals van Samantha en Pieter gelijk naar 12-16. Weer 4, weer een gat maar ook hier reageerde Fortis direct door 3 aanvallen met dom balverlies aan OVVO kant af te straffen: 14-16.

OVVO bleef uitgedaagd worden door Fortis maar bleef ook leveren en Pieter was misschien wel het beste voorbeeld. Hij won bijna al zijn duels en zijn tegenstander kon hem vaak alleen met overtredingen afstoppen. Ook de 14-17 was hier een voorbeeld van, Pieter zou 6x scoren vandaag. Fortis pareerde met een strafworp maar deze werd gemist en na weer een gewonnen duel door Pieter bood hij Willemijn een open schotkans waar ze gewoon een hoog percentage op haalt, ook nu weer: 14-18.

Maar we kennen het verhaal nu he? 4 verschil, en dan scoort Fortis 2x. ook nu weer. Het aanvalsvak met Bob, Mano, Nikki en Damaris zat in een matige fase waar veel aanvallen eindigden zonder schot. Jairus stond al klaar en uw verslaggever vond het een goed idee om hem in de aanval te brengen maar de trainers besloten hem te bewaren voor het andere vak en winnende trainers hebben altijd gelijk he? Fortis kwam terug tot 17-18 en het Zeeuwse publiek werd echt wakker. Hier was wat te halen. OVVO had de kans het eerder te beslissen laten lopen en moest nu op karakter dit over de streep gaan trekken. Het beste toonbeeld daarvan was wederom Pieter die met een onmogelijk schot de 17-19 maakte met nog 10 minuten op de klok. We liepen samen op en na een slimme actie uit een vrije bal van de aanvoerder was het zelfs 19-20.  De wedstrijd was aan, zeg maar.

OVVO bracht na Jairus ook Ivo voor korte momenten en je ziet dat OVVO ook vanaf de bank gewoon opties heeft om de wedstrijd te beïnvloeden wat zeker van pas komt op de spannende momenten als deze. En er komt ook ervaring mee, wat we ook al in het veld hebben staan en dat maakte vandaag een verschil. Fortis werd heel erg gehaast, bracht spitsen in die helemaal niets brachten terwijl ze juist dichtbij waren gebleven met het collectieve spel. OVVO hield daarentegen wel het hoofd koel en zo kwam de rust terug in de ploeg. Na herenduels in de korfzone snoepte Willemijn de bal af en maakte zo de broodnodige 19-21 waarna het alleen nog OVVO was wat de klok sloeg.

Fortis was veel te gehaast en haalde geen enkel rendement meer. Nadat Damaris 19-22 maakte kwamen de beloofde schoten van Nikki ook los voor 19-23 en 19-26. Prachtige uitslag die een beetje geflatteerd is omdat OVVO pas in de laatste 5 minuten echt los kwam. Maar hier gaan heel wat ploegen punten laten liggen!

OVVO heeft een ploeg met heel veel wapens, wat ook terug te zien is in de doelpunten verdeling: Damaris 4x, Nikki 2x, Samantha 3x, Willemijn 2x, Bob 2x, Jelle 4x, Mano 3x, Pieter 6x.

Dit OVVO heeft een hele positieve uitstraling. Talenten kunnen zich ontwikkelen aan de hand van ervaren spelers en ook het enthousiasme van spelers op de bank tijdens de wedstrijd helpt je echt als hele groep. OVVO 2 won in Gorinchem van GKV en zo is de selectie uitstekend begonnen. Het ziet er mooi uit. Maar het blijft vooral mooi als je blijft winnen natuurlijk, te beginnen volgende week tegen Tilburg. Tilburg won de 1e wedstrijd met 29-21 van Vriendenschaar dus dit zal wederom een uitdaging worden. Kom dit bekijken volgende week in onze mooie OVVO Hal!