OVVO sluit krankzinnige derby winnend af

OVVO en TZ hebben er gisterenavond in de OVVO-Hal een prachtig spektakel van gemaakt. TZ bouwde met een ongekend schotpercentage en een matig verdedigend OVVO een voorsprong van maar liefst 7 goals op.


Vlak voor rust wist OVVO dit al te dichten tot 14-18, waarna in de 2e helft in eerste instantie het verschil van 3 of 4 goals gewoon in tact bleef. Eigenlijk totdat OVVO aan het wisselen sloeg, Henk Fokker als een spits in zijn juniorentijd opstond en TZ compleet stilviel. Op 11-18 had iedereen in de OVVO-hal al afscheid genomen van de overwinning, maar het gebeurde toch. Ik kan me echt geen wedstrijd in de OVVO-hal herinneren met dit volkomen belachelijke scoreverloop. Een emotioneel spektakel met fanatieke supporters van beide kanten, beide soms op het randje. Het maakte de eindfase nog boeiender. Wat een wedstrijd. Wat een overwinning.

OVVO startte goed aan de wedstrijd met een afstandsschot van Martijn Roos. Martijn is een speler die nu aardig in de 30 is, maar al jarenlang zijn goals maakt in elke klasse waar hij speelt. Bij TZ geldt hetzelfde voor Randy Bruijntjes. Bij OVVO mogen we trots zijn dat hij uit onze jeugd komt. Randy maakte op prachtige wijze de 1-1. 3x wijken om van een klevende Remco de Haan af te komen en dan toch naar binnen gaan en een moeilijke bal afronden alsof het niks is. En een vingertje naar de fanatieke jongens bij OVVO, want ook dat hoort erbij in zo’n emotionele wedstrijd. Hij zou het gebaartje na elke goal herhalen en leek de hal stil te krijgen in Maarssen. Henk Fokker maakte 2-1 waarna de 4e “Maarssense” goal onderweg was. Rianne Kruit rondde een vrije bal af en hield die scherpte in de hele eerste helft vast (5 goals). Met Michelle voor haar neus toch geen gemakkelijke opdracht maar ze speelde geweldig gisteravond. 

De ploegen liepen samen op naar 5-5. Bij TZ moest Milenka Meering zich geblesseerd laten vervangen en dat is een aderlating want ze is ervaren en zeer kundig in de passing richting vooral Randy. Maar eigenlijk hielp het gedwongen inbrengen van Anouk van Breda TZ heel erg in de eerste helft want ze schoot met scherp. Na 5-5 scoorde OVVO 7 minuten niet en viel bij TZ alles binnen. OVVO liet zich soms ook echt foppen maar TZ greep alles met beide handen aan, en toen stond het ineens 5-10. OVVO probeerde het op te pakken en dat lukte eigenlijk alleen Remco de Haan die belangrijk was met zijn scores in de eerste helft, en de strafworpen die uit zijn acties volgde waaruit Henk Fokker kon scoren. Remco was weer eens “on fire” in deze fase en dat zien we graag. Hij speelde dit seizoen veel in 2 en dan moet je wachten op kansen en die pakken wanneer ze zich voordoen. Vecht je gewoon terug en dan komen die kansen altijd. Via 7-12 vielen de goals om en om. OVVO had het scorend wel weer te pakken maar kreeg het verdedigende gat niet gedicht waardoor het dweilen met de kraan open was. 5 minuten voor rust stond er zelfs 11-18 op het bord!

Dit was het eerste moment dat je OVVO aan zag zetten maar ook dat TZ er een beetje van schrok. Het schotpercentage ging omlaag bij de Maartensdijkers, wat ook eigenlijk niet anders kon, maar de stabiele basis die TZ vorig jaar had is er dan duidelijk niet meer. Henk en Michelle gaan dan hun rebounds winnen en TZ houdt dan veel minder ballen over dan voorheen. Martijn tekende van afstand voor 12-18 waarna Remco zijn vorm weer etaleerde. Doordat hij raak aan het schieten was en Henk alles af stond te vangen ging TZ meer risico’s nemen in het afstoppen. Remco zocht daarop de actie naar binnen en ging stippen verdienen. 2 aanvallen verder was het 14-18 en gingen we rusten. Veel goals en veel fouten, maar een mooi spektakel natuurlijk. Een oude wijze man, tevens weleens juryvoorzitter en spectaculair danser, voorspelde al: ‘als je er de 2e helft weer 14 maakt win je, TZ kan dit niet nog een helft’

Direct na rust hoop je dan gelijk dichter aan te haken maar eigenlijk verliep dit hetzelfde als na de 5-11. We liepen van 14-18 naar 17-21 en elke keer als we aan wilden haken was daar Randy Bruijntjes of vooral ook een van de dames in zijn team om het gat in tact te houden. OVVO coach Van der Putten begon met wisselen zoals hij graag doet. Kevin IJzerman kwam voor Remco de Haan om aanvallend wat te forceren en verdiende een belangrijke strafworp waaruit Henk 20-23 maakte. De aanvallen erna duurde lang. Henk stond prima in de rebound tegen Randy en kwam daar meestal winnend uit, waarna ook vaak het af en toe verrassende vlagsignaal van de assistent volgde. De man leek moeite te hebben met de emotie in de wedstrijd waar scheidrechter Cor Mantel er juist van stond te genieten. Het publiek werd naar achteren gedirigeerd en Mantel gaf zelfs zijn bril ter beschikking aan de fanatieke supportersschare na een beslissing waar zij het niet mee eens waren. Emotie kan wedstrijden heel mooi maken en dit was er zo eentje. Na weer een lange aanval schoot Nicky Visser eindelijk de 2 verschil binnen (de 2e damesgoal pas van OVVO-zijde) en ging de lont in het kruitvat dat op dit moment de OVVO-Hal heette. 

Randy Bruijntjes maakte direct erna 21-24, maar dit bleek achteraf de laatste goal van TZ kant, terwijl er nog meer dan 10 minuten te gaan waren. Van der Putten bleef IJzerman en De Haan wisselen bij de vakwissel en bedacht toen weer iets nieuws. Er was te weinig verdedigende rebound in het vak met Martijn Roos, Bas Noordermeer, Michelle Brouwer en Rianne de Bie. Pieter van der Giessen kwam Martijn Roos vervangen en won eigenlijk direct 2 belangrijke verdedigende rebounds waardoor OVVO echt kansen kreeg om het gat te gaan dichten. En andere keuze was om Kevin in de rebound te brengen en good old Henk Fokker naar de spits te dirigeren. Henk had al gewerkt als een Katwijkse haringvisser maar voelde zich lekker en had met Randy Bruijntjes een tegenstander waar hij goed overheen kon schieten. En Henk was goed, erg goed. Hij zou van afstand 5 van zijn 9 pogingen raak schieten en dat is gewoon knap. Henk trok het met 2 goals gelijk naar 24-24 en daar gingen we, met zijn allen!

Bas Noordermeer zit altijd goed in de eindfase van wedstrijden en ook nu was het niet anders. 

Het was niet altijd even handig, en soms ook terecht doordringen tegen, maar zijn patent op goals in de eindfase blijft van kracht. Hij tekende van afstand voor de eerste voorsprong in lange, lange tijd.

En TZ? Dat reageerde eigenlijk simpelweg niet. De energie was eruit en de angst zat erin. Randy had het lastig met de scorende Henk, en het andere vak scoorde niet. Je zou denken om dan te gaan wisselen en Randy dan naar het andere vak te brengen, waar hij voor goals had kunnen zorgen en onrust in het OVVO vak. Maar er gebeurde eigenlijk helemaal niets op de Maartensdijkse bank, waar de collega’s aan Maarssense kant constant dingen wijzigden die balbezit en goals opleverden. Na een mooi passje van Bas Noordermeer scoorde Rianne de Bie de verlossende 26-24 en gingen we winnen, want Henk kwam weer voor de korf. Eerst was het een dodelijk afstandsschot, maar de 28-24 wil ik u toch wel aanbevelen om terug te kijken op youtube (de goals staan online!). Henk gooide zonder te kijken de bal over zijn hoofd naar achteren richting een doorgebroken Remco, de hem opraapte, Henk weer wegspeelde waarna Henk onder oorverdovend gejuich de 28-24 maakte. De laatste stip van Bas was voor de statistieken en een bizarre avond in de mooie OVVO-Hal was wederom een feit. Eerste 20 minuten: 11-18, de daaropvolgende 30 minuten: 18-6. Dat maakt 29-24. Hoe dan? Ongekend.

Geen kritische kant? Natuurlijk wel. Een combinatie van aanvallende kwaliteiten als Bas Noordermeer en Martijn Roos hebben heeft de potentie om elke tegenstander tot wanhoop te drijven. Maar je moet wel voor elkaar werken en afspraken maken wie wanneer welke rol invult. Dat kan niet de hele wedstrijd ingevuld worden door Michelle. Maak elkaar sterker, mannen! Het is iets wat dinsdag ongetwijfeld weer op wordt gepakt, want als je kampioen wil worden is dit niet genoeg, en in veel wedstrijden brei je dit nooit meer recht zoals vanavond.  Gelukkig leverde het wel de prachtige avond op die het was en blijven we op koers in deze poule, na een misstap in Barneveld. TZ staat met 0 uit 3 onderaan maar gaat nog zat punten halen want er is kwaliteit genoeg. TZ uit zal weer een verschrikkelijk moeilijke wedstrijd worden waar we hopelijk weer zo’n spektakel voorgeschoteld gaan krijgen.

Goals OVVO: Henk 10, Martijn 6, Bas 5, Remco 4, Rianne 2, Door 1 en Nicky 1.

Goals TZ: Randy 7, Rianne 5, Anouk van Breda 3, Anouk van Brenk 3, Luke 2, Geert 2 en Antoinette 2.