Terugblik: Reisverslag Laurens in Polen

Reis naar onze Oekraïense vrienden in Polen

Zoals ik eerder in dit nieuwsbericht heb laten weten ben ik een aantal dagen naar Polen afgereisd met mijn moeder Ida, zusje Romee en haar vriend Dirk-Jan met een auto vol spullen voor onze Oekraïense vrienden die naar Polen zijn gevlucht. Wij zijn enorm dankbaar voor alle support en steun die wij ook hebben mogen ontvangen van de OVVO leden. Graag breng ik jullie nog even op de hoogte van hoe onze reis een aantal geleden geweest is.


Vrijdagavond 21 maart vertrokken wij richting Rabka Zdróy in Polen. De kinderen wisten van niets. De verbazing was dan ook zeer groot toen ze daar zaterdagmiddag aankwamen. Een emotioneel weerzien. In ‘Good Times and Bad Times’ moet je voor elkaar klaar staan. De kinderen wilden gelijk buiten spelen met Laurens, Romee en Dirk Jan. Ida heeft geluisterd naar de verhalen van de leiding, zij hebben hun familie, vrienden en alles achtergelaten om voor de kinderen te zorgen. Dat dit zwaar is was van de gezichten af te lezen. Ook de zorg voor 31 kinderen waarvan er ook een groot aantal ziek geweest zijn, dus slapeloze nachten breekt op. Ida spreekt haar dankbaarheid uit om dan een luisterend oor en een schouder te kunnen bieden.


Basketballen met de fanatieke kids


Ondertussen gaat onder aansturing vanuit Polen het werk van Nikolay in Oekraïne door. In het kindertehuis in Velyki Mosty worden nu 28 kinderen, hun moeders en enkele vaders opgevangen vanuit Kiev en Marioepol. De medewerkers welke achtergebleven zijn koken en zorgen weer voor landgenoten die uit het oorlogsgebied gevlucht zijn.

Waarom is Nikolay daar dan niet gebleven? Het kindertehuis ligt vlakbij een militair depot en het risico bestaat dat dit ook gebombardeerd gaat worden. De veiligheid van de kinderen gaat boven alles en Nikolay voelt deze grote verantwoording en heeft daarom besloten weg te gaan. Momenteel is hij bezig om met hulp van Amerikaanse vrienden te proberen om de kinderen naar de US te laten reizen. Nikolay zal daar zijn grote gezin onderbrengen en zelf weer teruggaan naar Velyki Mosty in Oekraïne. Daar zal hij blijven zorgen voor kinderen en hun ouders die geen ’thuis’ meer hebben door deze afschuwelijke oorlog. Diep diep diep respect voor deze man! Zodra het weer mogelijk is ‘For sure we go back!’ hopen alle kinderen weer verenigd te worden in hun ‘thuis’ in Velyki Mosty in Oekraïne.

Maar zolang ze niet weten wat de dag van morgen brengt blijven ze in Rabka Zdrój.

De kinderen uit het kindertehuis op de foto met de tassen vol spullen en tekeningen gemaakt door kinderen uit Maarssen.


De eigenaren van Vakantiehuis Marzena in Rabka Zdrój en hun familie zorgen liefdevol voor de kinderen en hun begeleiders, daarnaast voor nog een 60-tal vluchtelingen. Onderdak en eten gratis. Ook daar is door de groep uit Maarssen een financiële vergoeding achtergelaten.


Na twee dagen van (vooral) veel spelen met de kinderen maar ook emotionele gesprekken en verhalen aanhoren, lachen en huilen kwam het moment van afscheid nemen veel te snel.


Met tranen in de ogen, brok in de keel maar een grote lach ter bemoediging werd er afscheid genomen om vervolgens te roepen ‘Do Zaftra’ TOT MORGEN!


Het weerzien zal morgen niet zijn maar ‘For sure we will meet again’! En hopelijk in hun eigen mooie land. Waar hun ‘Thuis’ is, Children’s Path!


Ida, Laurens, Romee, Dirk Jan zijn dinsdagavond 22 maart weer ‘thuis’ gekomen. Met een hart vol dankbaarheid en herinneringen aan een ongelofelijk indrukwekkende reis.


Zij bedanken iedereen voor de vele donaties welke zij mochten ontvangen en blijven het werk van Children’s Path steunen. Dank dank dank! Slava Ukraine, eer aan Oekraïne! Dat er gauw een einde mag komen aan de oorlog want iedereen hoort in vrijheid te leven!

De schoenen die wij meegenomen hadden werden één voor één gepast.
Een doos vol medicijnen! En ook nog een doos vol tandenborstels en tandpasta. En al deze producten hebben we gesponsord gekregen! Super he!