Verslag: OVVO NAAR DE PLAY-OFFS! (EN IVO IS EEN HELD)

Door Robin Brouwer

Zit je dan, op zondagochtend. Verslagje tikken. Wat hebben we gisteren allemaal gezien eigenlijk? Nou, daar gaan we. Een BWA die er ‘opeens’ weer was, 2 heerlijke wedstrijden die succesvol af werden gesloten, een schutter die beter was dan Martijn Roos in zijn beste dagen en vervolgens de meest rommelige DJ’s ooit in de kantine. Ga er maar voor zitten want dit wordt een lang verhaal.

Eigenlijk begonnen we om half 5 al in de kantine. Jeroen Schollaart kwam toen binnen en Jeroen is onmisbaar als je een ouderwets gezellige OVVO avond wil creëren.  En Groningen – Ajax begon. OVVO 1 supersub Remco de Haan en OVVO 2 coach Danny Bruijntjes zijn de meest fanatieke ajacieden dus dat wilde wel lekker in de kantine. En toen kwam KVA binnen druppelen. Amstelveen, dus nog meer Ajax en zo werd het al snel gezellig. Met veel gejuich toen Berghuis de 3e maakte voor Ajax (OVVO coach Auke van Gemert liep boos weg) konden we richting de hal voor de wedstrijd van OVVO 2. OVVO 2 kon directe promotie veilig stellen met een overwinning op KVA 2 waar in de uitwedstrijd met maar 1 goal verschil van was gewonnen, dus alle ingrediënten voor een lekker potje. En dat werd het. Vlak voor tijd nog 19-19 maar met prachtige goals in de eindfase van Willemijn (geweldig de afgelopen weken) en invaller Roy (schoot in de ochtend bij OVVO 3 ook alles raak) was het eerste feestje al een feit: OVVO 2 promoveert! Yes!

En toen OVVO 1. OVVO startte de competitie heel sterk maar de afgelopen 2 wedstrijden werden verloren waarbij vooral het verlies bij ROHDA afgelopen dinsdag wel pijnlijk was. En Corona gierde door de ploeg. Hadden we als kritisch publiek in de kantine er veel vertrouwen in? Mwa.

Hoe keer je zo’n neergaande spiraal om? En is iedereen er wel? Die laatste vraag werd natuurlijk beantwoord in de beginopstelling. Alleen Jairus bleef geblesseerd op de bank, verder had iedereen het gehaald. Zelfs Maike na een week van vooral ziek in bed liggen. OVVO startte in de aanval met Maike van den Berg, Door van der Vegt, Jelle Mulder en Ivo Stob. In de verdediging begonnen Jesse Visser, Damaris Scheper, Bas Noordermeer en aanvoerder Marnick van Eijk.

En daar was het opeens bij de start. De BWA! Wat was dit opeens? Hoe ontstaat dit en waar komt al dat volume vandaan? Schitterend! Trommels, ouderwetse spreekkoren: alles was er. Alsof Melvin en Bart en weer waren. Af en toe ook de bijbehorende schuttingtaal helaas maar de verwachting was dat ze in de rust door hun moeder opgehaald gingen worden, zo jong waren ze. Of zijn wij oud? Ik weiger die vraag te beantwoorden. Maar wat een sfeer! Heerlijk!

De 1-0 was een prachtig gespeelde aanval die werd afgerond door Maike. OVVO startte aanvallend lekker maar verdedigend erg slordig. Na 9 minuten stond het 4-5 en de tegengoals bij OVVO waren zo slordig dat je bijna dacht aan zenuwen. 3 omdraaiballen van de dames waarvan er ook een paar op de stip gingen en een onnodige overtreding van Bas. Tijd om de zenuwen eruit te halen, mensen! Door goals van Ivo, Door en Damaris bleven we gelukkig bij.

We liepen door tot 7-8 en na liefst 5 doelpuntloze minuten maakte Jesse uit een vrije bal de 8-8. KVA liet na om uit te lopen maar OVVO had ook simpelweg verdedigend de zaakjes veel beter voor elkaar. De domme overtredingen waren er uit en met name Ivo en Jelle wonnen heel veel duels in de korfzone, zo hielden we de boel goed dicht.

Het ging door naar 10-10. En toen? Toen stond Ivo op. Ivo kwam in het 1e ‘coronaseizoen’ over van Fiducia en veroverde in zijn 2e seizoen een plekje in de hoofdmacht. Was het dit seizoen makkelijk? Nee. Als je vaak wordt gewisseld en ook Remco uit OVVO 3 soms eerder gaat dan jij is dat best pittig. Iedereen kent die rol wel. Gewoon heel moeilijk. Daar kan je over zeiken, middelvingers uitdelen en zo en dat zou dan ook best wel terecht zijn af en toe. Maar wat je het beste kan doen? Antwoorden in het veld. En we weten ook: als je deze situatie te boven kan komen en vervolgens op het allerbelangrijkste moment de beste van het veld kan zijn, dan ben je gewoon een hele, hele grote. Zo simpel is het.

En Ivo was los. OVVO liep in de laatste 6 minuten voor rust van 10-10 naar 15-11 en maar liefst 4 (!!!) van de OVVO doelpunten waren van Ivo. Het was bij vlagen bizar om naar te kijken.

En 15-11 voelde natuurlijk heerlijk in de rust. Het was gezellig in de kantine. ‘Komt goed’ hoorde je wat mensen zeggen, maar zo makkelijk is het natuurlijk allemaal niet.

In het 1e kwartier na rust bleef het elke keer een beetje hangen op 3 goals. KVA ging wel wisselen maar het hielp allemaal niet echt. OVVO scoorde vooral mannen goals en hield het gaatje tot halverwege de 2e helft. OVVO bleef daarna ook best scoren maar KVA kwam iets meer los en waar wij langs de kant altijd aanvallende wissels willen zien (en het altijd beter weten dan Erwin en Auke) deed OVVO in deze wedstrijd juist verdedigende wissels om het scoren van KVA te stoppen. Er werd in deze belangrijke wedstrijd vol gegokt op ervaring want OVVO bracht eerst meerdere keren Remco de Haan binnen de lijnen om te verdedigen en daarna werd ook Michelle Brouwer voor het eerst dit seizoen van stal gehaald. KVA had inmiddels 19-17 gemaakt dus de spanning begon wel op te lopen en als je ervaring hebt in je club is dit ook wel het moment om het te gebruiken natuurlijk.

19-17 was weer zo’n kantelpunt eigenlijk. 3 minuten zonder goal, hier lagen de kansjes voor KVA maar ze kregen het niet voor elkaar. OVVO stond verdedigend prima waar het aantal meters wat Marnick maakte in deze wedstrijd ook wel gigantisch geweest moet zijn. Prachtig.

En wie kwam er dus als eerste uit deze doelpuntloze fase? OVVO! En wie maakte hem? Moet ik dat nog zeggen eigenlijk? Ivo Stob natuurlijk! Maike maakte hier de 21-17 achteraan en toen voelde het publiek weer wat rust ontstaan. Henk Fokker langs de kant: ‘het wordt 25-22, komt goed.’

Maar KVA bracht nog een boomlange heer om het ons lastig te maken en een paar minuten laten was de spanning weer terug op 23-21. Hou eens op! Fluit af!

Is dit een heel ervaren OVVO? Nee. En de wissels kwamen vooral in de verdediging dus. Zien we dan in de aanval domme dingen? Ja zeker. Schieten met 20 seconden op de klok? Jazeker. Direct na een rebound weer een schot nemen? Jazeker. Het hoorde er allemaal bij vanavond.

Dan kan je beter maar gewoon spelen om goals te maken. En wie zou je dan misschien eens uit moeten spelen vanavond? Mmm, eens kijken. Wie zit er lekker in? Hebben we zo iemand? Ja toch? Juist. Ivo Stob 24-21.

Hij hield niet op vanavond. Bas deed met 7 goals een duit in het zakje en Jesse won zo goed als al haar duels. Damaris en Door hielden de dames onder controle na de rommelige beginfase en Maike pakte belangrijke goals mee ondanks dat ik af en toe dacht dat ze echt niet meer kon. Marnick liep een bizar aantal meters vanavond en zorgde zo voor de dynamiek die nodig was om het zijn boomlange tegenstander lastig te maken. En Jelle? Jelle is onze publieksmenner. Armen omhoog richting het publiek als een echte Peter van Vossen (google maar, jonge mensen) om ze op te jutten. En dat werkte geweldig. De sfeer was fantastisch, de wedstrijd was fantastisch en OVVO was fantastisch.

Bij 25-22 (ja Henk) was het klaar. Wat een fe-no-me-na-le OVVO avond. Deze avond was het alleen maar OVVO. #alleenmaarovvo zou je denken maar dan krijg ik ruzie met de # van de voorzitter vrees ik.

Na die gekke corona jaren moet je delen van je leven soms weer terug zoeken. En zijn dingen soms gewoon veranderd. Bij OVVO zijn er juist dingen weer terug. Ja andere spelers, ja andere mensen op de tribune. Maar deze sfeer mensen, dit was de OVVO sfeer als vanouds. En dat is schitterend. Er worden weer nieuwe herinneringen gemaakt. Dit OVVO is springlevend. En dit OVVO kan naar de hoofdklasse. 2 wedstrijdjes tegen SDO Kamerik slechts, om de promotie te bewerkstelligen. Makkelijk? Zeker niet. De laatste jaren verliezen we altijd van Kamerik. Gaan we dat nu anders doen? Goed plan! BWA er weer bij? Doen! Maar laten we de kippen en de streaker even achterwegen laten. Dat is voor de oude helden verhalen.

Dit OVVO is nieuw, dit OVVO leeft en dit OVVO is prachtig! Op naar de play-offs! Volgende week de 1e in Kamerik. Tot dan!

Goals OVVO: Damaris 1x, Door 2x, Maike 3x, Jesse 1x, Jelle 1x, Bas 7x, Ivo 10x