Winnaars zijn de mensen die nooit opgeven

Afgelopen zaterdag stond de wedstrijd in de hoofdklasse tussen OVVO B1 – Dalto B1 op het programma. De uitwedstrijd, begin januari, werd met een flink verschil verloren 24-14. Afgelopen week stond in het teken van de wedstrijd van zaterdag tegen Dalto B1 thuis. Op donderdag gaven wij als trainers een presentatie waarbij we de beelden en statistieken hadden bekeken en deelde in deze presentatie aan de spelers. Daar vielen ons een aantal belangrijke punten op waar we vervolgens een strijdplan konden maken voor de wedstrijd van zaterdag. De presentatie werd afgesloten met de quote: “Winnaars zijn niet mensen die nooit falen, maar de mensen die nooit opgeven”. Met deze quote willen wij ons richten op de wedstrijd en dat we niet willen opgeven wat er ook gebeurd tijdens de wedstrijd.

 

Voor Dalto zou het een belangrijke wedstrijd kunnen worden om play-offs te halen, maar al snel werd duidelijk voor de wedstrijd dat de concurrent Groen Geel B1 verloren had van Wageningen wat betekende dat Dalto B1 al geplaatst is samen met Top B1 voor de play-offs in de hoofdklasse. Helaas voor ons betekende de overwinning van Wageningen dat wij van de 4e naar de 5e plaats gingen in de poule. Dat was enorm zuur wat van te voren was onze doelstelling een plaats in de top 4.

 

Tijdens de voorbespreking grijpen we nog even terug op wat we afgelopen donderdag besproken hebben met de presentatie en geven we hier en daar nog wat aanwijzingen en komen we nog even terug op de quote dat we echt wel vandaag kunnen winnen, maar dan moeten we nooit opgeven.

 

De wedstrijd begint in de OVVO hal en van beide teams is er ook de nodige support aanwezig. Dalto begint met een voorsprong en zet het eerste doelpunt op het scorebord. En vervolgens zorgt Sara Lin voor de gelijkmaker door een kort schot achter de paal 1-1. Dalto scoort weer en door een doorloopbal van Sanne is het wederom gelijk 2-2. Daarna trekt Dalto een gat van drie punten 2-5. Maar zoals we van te voren gezegd hebben, we mogen niet opgeven en proberen het gat zo klein mogelijk te houden zodat we aan kunnen blijven haken. Gelukkig scoort Milan daarna de 3-5 en later over nooit opgeven gesproken wordt Sarah geblokt, maar krijgt de bal daarna weer terug in haar handen en schiet nog een keer en scoort de 4-6. Doormiddel van een strafworp gescoord door Jelmar komen we weer op één verschil met Dalto 5-6.

 

Hierna blijven we steeds binnen die één verschil met Dalto hangen en volgen de scores 6-7, 7-8, 8-9 door doelpunten van Milan, Jelmar en Sara Lin. En net voor rust weet Elias uit een buzzer beater van de schotklok de gelijkmaker te scoren 9-9. Voor het eerst weer gelijk sinds de 2-2 uit het begin van de eerste helft. Helaas scoort Dalto ook nog voor rust en gaan we met een score van 9-10 de rust in.

 

In de rust complimenteren we de spelers voor het harde werk en het niet opgeven. We zien veel rode koppies en dat is het teken voor ons dat er ook echt keihard gewerkt wordt tijdens deze wedstrijd. Alles in mij zegt ook dat het vandaag echt mogelijk is. We geven de spelers nog wat kleine wijzigingen zowel aanvallend als verdedigend waar het beter kan waardoor we echt een goed resultaat kunnen gaan neerzetten.

 

We komen uit de kleedkamer en de tweede helft begint en het is Jeroen die direct de 10-10 scoort. Daarna blijven we aanhaken en scoort Sara Lin de 11-11. En dan is OVVO echt on fire en het geloof is er want we staan voor het eerst door een doelpunt van Jeroen op voorsprong 12-11. En we blijven in de goede flow zitten want we blijven de voorsprong behouden en scoren erop los.  Er wordt twee keer gescoord door Milan en staan we ineens twee punten los 14-12. Maar Dalto weer dit weer recht te trekken en dan staat het weer 14-14. Wederom Milan die daar weer op antwoord en de 15-14 scoort. Nadat Dalto hier ook weer op antwoord 15-15 volgt er een goede fase voor OVVO. We scoren namelijk de 16-15, 17-15, 18-15, 19-15, 20-15 en 21-15. Zes doelpunten achter elkaar gescoord door Jeroen (3x), Jelmar, en de strafworpen gescoord door Sarah en Elias.

 

Dan sta je ineens met 6 doelpunten voor op Dalto B1 met nog 5 minuten op de klok. 5 minuten met zuivere speeltijd en een schotklok kan nog lang duren. Dus we moesten nog zeker blijven werken en niet opgeven om deze overwinning te verzilveren. Er mochten geen fouten gemaakt worden en we mochten Dalto zeker niet het gevoel geven dat er nog wat te halen viel. Maar helaas liep deze slotfase iets anders dan gepland. Wij scoren nog twee keer door doelpunten van Jelmar en Sara Lin maar helaas weet Dalto onze foutjes af te straffen en komen ze met nog 1,5 minuut op de klok terug op 23-23.

 

Een enorm spannende slotfase en met nog 1,5 minuut op de klok is het risico groot wanneer je een fout maakt dat je helaas met lege handen eindigt. Je voelt de spanning bij de spelers, bij ons als coaches en bij het publiek. Met nog 45 seconden op de klok krijgt Olivia de bal, er staat nog 22 seconden op de schot klok. Dus je moet twee schotklokken overleven om het gelijke spel veilig te stellen. Olivia dacht hier anders over, waar iedereen in het publiek en vanaf de bank roept niet schieten, schiet Olivia toch en ja hoor ze SCOORT! Ongelofelijk! Dan moet je nog ongeveer 40 seconden overleven in de verdediging. Enorm spannend maar dan is daar het verlossende fluitsignaal en wint OVVO B1 met 24-23 thuis van Dalto B1.

 

Een mooie afsluiter van een succesvol zaalseizoen van onze B1. En met deze overwinning hebben we ook weer onze 4e plek terug en die pakt niemand ons meer af. Wij als coaches zijn enorm trots op de spelers en kijken terug op een geslaagd zaalseizoen. En ze mogen trots zijn wat ze hebben gedaan en gewoon die vierde plaats in de hoofdklasse en uiteindelijk gewonnen van de nummer 2 die nu naar de play-offs gaan. En wij gaan ons voorbereiden op het veldseizoen.

 

En zo zie je maar weer: “Winnaars zijn niet de mensen die nooit falen, maar de mensen die nooit opgeven”!

 

Laurens